Region

KOSOVO: U ponoć počela izborna tišina

0211kosovo
I
zborna tišina pred održavanje kosovskih lokalnih izbora počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja izbornih mjesta sjutra veče.

KOSOVO: U ponoć počela izborna tišina
Portal AnalitikaIzvor

Na Kosovu će sjutra biti održani lokalni izbori na kojima će učestvovati 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike.

CIK je potvrdio da pravo da glasa na izborima ima 1.779.357 glasača koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, a u odnosu na prethodne lokalne izbore broj onih koji će moći da glasaju je porastao za 11.72 odsto, prenosi Tanjug.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Izbore će pratiti osim lokalnih i posmatrači iz međunarodne zajednice, za bezbjednost tokom dana glasanja zadužena je kosovska policija, a o tome da glasanje protekne u najboljem redu brinuće i međunarodne misije Euleksa i Kfora.

Pred glasačima će se sjutra naći dva glasačka listića, jedan s kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglašeni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra.

U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana koji su u prvom dobili najviše glasova i time nastavili izbornu trku za gradonačelnika.

Izborna mjesta otvaraju se u nedelju u sedam ujutru, a zatvaraju u 19 sati.

Izvor: MINA; foto: theguardian.com

Portal Analitika