Svijet

Reklama koja je šokirala Indiju

0211indijareklama
K
ada odgledate reklamu zlatare “Tanishq”, vjerovatno nećete primijetiti ništa što bi vas pretjerano šokiralo ili oduševilo. Međutim, to nije slučaj i u Indiji.

Reklama koja je šokirala Indiju
Portal AnalitikaIzvor

Naime, udovice i razvedene žene u nekim djelovima Indije spadaju u grupu koju društvo često izbjegava. Zbog toga, kada je pomenuta zlatara u reklami odlučila da promoviše drugi brak, gledaocii su ostali u šoku, prenosi Index.hr.

AdWeek piše kako je Indija "očarana" reklamom, a mnogi tvrde kako je riječ o "revolucionarnom" i "neopisivo hrabrom" potezu jer je u pitanju prva reklama u kojoj se drugi brak prikazuje kao nešto normalno.

Naravno, reklama je mnoge i šokirala, ali veliki dio javnosti saglasan je da riječ o naprednom razmišljanju, a marketinški stručnjaci dodaju kako je u pitanju pametan poslovni potez jer ljudi često biraju brendove s jasnom i hrabrom porukom.

Mnogi su u komentarima pohvalili autore zbog angažovanja modela tamnije boje kože koji u tamošnjim reklamama nisu uobičajena pojava, a njihov je potez pohvalio čak i član parlamenta Navin Džindal napisavši: "Tamnoputa mlada i njena ćerka u reklami? Svaka čast na pristojnom i moćnom rušenju stereotipa."

Portal Analitika