Region

Zukorlić i dalje sandžački muftija

111zukorlic487
G
lavni muftija IZ u Srbiji i sandžački muftija Muamer Zukorlić dobio je novi, četvorogodišnji mandat.

Zukorlić i dalje sandžački muftija
Portal AnalitikaIzvor

Sabor Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, na svečanoj sjednici koja je održana povodom dvije decenije od osnivanja Mešihata IZ Sandžaka, imenovao je muftije za Sandžačko, Preševsko i Beogradsko-novosadsko muftijstvo.

Sabornici su jednoglasno donijeli odluku da novi četvorogodišnji mandat dobije muftija Muamer Zukorlić, koji je na čelu Mešihata u Sandžaku od njegovog osnivanja 1993. godine. 

Preševski muftija u naredne četiri godine biće Fikret Limani, a beogradsko-novosadski Mevlud Dudić, dosadašnji rektor Internacionalnog univerziteta, čiji predsjednik je muftija Zukorlić. 

Na ovom skupu je ocijenjeno da će ovi kadrovi "doprinijeti stabilizaciji i razvoju IZ u narednom periodu“. 

Glavni muftija IZ u Srbiji i sandžački muftija Zukorlić je ocijenio da su "sloboda vjere i autonomnost IZ temeljne vjerske vrijednosti i ustavna obaveza svih nosilaca odgovornosti i pripadnika IZ i ove vrijednosti nipošto i ničim ne smiju biti ugrožene". 

Zukorlić je naglasio da je vrijednost jedinstva utemeljena "na suštinskom učenju islama". 

"Važno je jedinstvo IZ, kao i jedinstvo muslimana Balkana, Evrope i umeta. Zato Mešihat neće posustati na putu borbe za vraćanje nasilno oduzetog institucionalnog jedinstva IZ i zalagaće se za uspostavljanje evropskog muftije", istakao je muftija Zukorlić. 

Izaslanik reis-ul-uleme IZ BiH, kojoj IZ u Srbiji organizaciono pripada, Huseina Kavazovića bio je tuzlanski muftija Vahid Fazlović.

IZVOR: DANAS,b92

 

 

Portal Analitika