Politika

Đukanović: Pažljivo upravljanje resursima ključno je za ekonomski uspjeh u budućnosti

111milo
Z
a državu veličine Crne Gore, gdje je svaki projekat iz oblasti energetike u suštini prekogranični projekat, pažljivo upravljanje resursima je ključno pitanje budućeg uspjeha ekonomije i održivog razvoja – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na svečanosti u Budvi povodom tendera za dodjelu ugovora za eksploataciju nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Đukanović: Pažljivo upravljanje resursima ključno je za ekonomski uspjeh u budućnosti
Portal AnalitikaIzvor

Konferencija je okupila predstavnike najvećih kompanija u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, diplomatskog kora, finansijskih institucija…

Vlada Crne Gore raspisala je tender za eksploataciju i istraživanje 7. avgusta ove godine koji je otvoren do 28. februara 2014.

Energetska stabilnost danas, više nego ikada u istoriji, ocijenio je premijer, predstavlja ključni elemenat nacionalne i međunarodne bezbjednosti.

Stepen u kojem su države u 21. vijeku zavisne od sopstvenih energetskih izvora ukazuje na njihovu ekonomsku snagu i ukupnu nezavisnost – kazao je Đukanović.

Vlada se, podsjetio je on,  odlučila da koncept prvog tendera za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika bude zasnovan na iskustvima najbolje međunarodne prakse.

Naš cilj je da obezbijedimo jedinstvene i transparentne uslove za sve učesnike na tenderu, a kroz zakonsku insfrastrukturu, kojom su jasno definisana pravila upravljanja ovim prirodnim resursom, Crne Gora želi da obezbijedi trajne benifite za crnogorsko društvo u cjelini. Dosadašnja istraživanja nafte i gasa u Crnoj Gori, kao i aktivnosti u okruženju, ukazala su na veliku perspektivu ovog područja. Postojanje osnovnih preduslova za proizvodnju nafte i gasa u podmorju južnog jadranskog geološkog basena je dokazano, a direktna potvrda ove činjenice je proizvodnja u albanskom, hrvatskom i italijanskom dijelu basena – kazao je premijer.

Kako Crna Gora još nema pristup izvorima prirodnog gasa niti razvijenu gasnu infrastrukturu i tržište gasa, zainteresovani smo, kazao je Đukanović, za povezivanje sa koridorima gasa u regionu.

- U okviru Energetske zajednice učestvujemo u aktivnostima vezanim za realizaciju Projekta izgradnje Jonsko-jadranskog gasovoda, čemu u prilog ide i nedavno objavljeni tender za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore – istakao je crnogorski premijer.

Đukanović je ponovio da je Vlada usmjerena na ubrzanje ekonomskog razvoja kroz politike fiskalne konsolidacije, jačanja finansijskog sistema, sprovođenja strukturnih reformi i unaprjeđenja poslovnog ambijenta.

Izvor:Pobjeda.me

Portal Analitika