Politika

Krivokapić u Beču: Izgradnja demokratije zahtjeva stalne napore

111ranko
P
redsjednik Skupštine i PS OEBS-a Ranko Krivokapić govorio je, u četvrtak u Beču, na sastanku Stalnog savjeta OEBS-a, prilikom čega se susreo sa predsjednikom Austrije Hajncom Fišerom i generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom.

Krivokapić u Beču: Izgradnja demokratije zahtjeva stalne napore
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Skupštine, u obraćanju Stalnom savjetu OEBS-a, koji čine diplomatski predstavnici država članica ove organizacije, Krivokapić je istakao da posao izgradnje demokratije i zaštite ljudskih prava zahtijeva kontinuirane napore i da snaga OEBS-a počiva na dobrom institucionalnom okviru koji omogućava posvećeno bavljenje ovim pitanjima.

On je podsjetio da je OEBS jedina regionalna organizacija koja obuhvata tako širok spektar država, te da su zato značajna i očekivanja od organizacije kada je riječ o suočavanju sa brojnim globalnim izazovima današnjice.

- Svijet se ubrzano mijenja, zato i naši zajednički odgovori na izazove moraju biti brži nego ikad – rekao je Krivokapić.

Prema njegovoj ocjeni, jedan od važnih izazova sa kojima se OEBS trenutno suočava  je pitanje njegovog budućeg pozicioniranja na globalnoj sceni, u susret 40 godina od potpisivanja završnog Helsinškog akta.

- Dalje osnaživanje pozicije Parlamentarne skupštine će značajno doprinijeti jačanju transparentnosti, legitimnosti i efikasnosti OEBS-a kao cjeline – rekao je Krivokapić.

Šef crnogorskog parlamenta je u Beču razgovarao sa predsjednikom Austrije Hajncom Fišerom kojem je zahvalio na podršci koju je Austrija pružala Crnoj Gori na putu njenog demokratskog sazrijevanja.

- Ta podrška nam je posebno važna i danas kada se Crna Gora nalazi u intenzivnom i zahtjevnom procesu evropskih integracija –rekao je Krivokapić.

On je naglasio da su integracioni  procesi od ključnog državnog interesa budući da Crna Gora želi da postane demokratski zrelo, stabilno i društvo pune vladavine prava.

Predsjednik Fišer i Krivokapić su razgovarali i o izazovima pred kojima se nalazi OEBS  u susret 40 godina od završnog Helsinškog akta.

Predśednik Fišer je, čestitajući  izbor Krivokapiću na funkciju predśednika PS OEBS-a, naveo da je u ovom važnom istorijskom trenutku za tu organizaciju posebno značajno da neko iz „zemlje susreta civilizacija”  bude na čelu Organizacije.

Krivokapić je u razgovoru sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom razmijenio stavove o daljim koracima unaprijeđenja saradnje između Parlamenatrne skupštine i ostalih struktura unutar OEBS-a.

Kako se navodi, zajednički je zaključeno da PS, kao jedan od stubova organizacije, treba da bude još više uključena u kreiranje politike OEBS-a.

Izvor:pobjeda.me

Portal Analitika