Društvo

Oslobođeni policajci okrivljeni da su omogućili prebijanje Aleksandra Pejanovića 2008.

111os
N
ekadašnji šef dežurne službe podgoričke policije Ratko Rondović i njegov pomoćnik Dušan Raičević oslobođeni su danas optužbe za nesavjestan rad u službi, odnosno da su “nepreduzimanjem ovlašćenja iz svoje nadležnosti stvorili uslove i otklonili prepreke” da zasad nepoznati pripadnici interventne jedinice u takozvanoj “betonjerci” u CB Podgorica prebiju sada pokojnog Aleksandra Pejanovića, dok je bio u pritvoru od 31. oktobra do 2. novembra 2008. godine.

Oslobođeni policajci okrivljeni da su omogućili prebijanje Aleksandra Pejanovića 2008.
Portal AnalitikaIzvor

Sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Larisa Mijušković - Stamatović u obrazloženju presude je kazala da nijednim dokazom nijesu potvrđeni navodi svjedoka Gorana Stankovića, bivšeg policajca koji je bio i na optuženičkoj klupi zbog ovog slučaja, ali je kasnije dobio status svjedoka. Na Stankovićevom svjedočenju zasnivala se optužnica protiv njegovih nekadašnjih šefova.

Ovaj penzionisani policajac tvrdio je kako je tada upozorio pretpostavljene - Rondovića i Raičevića, da će Pejanović biti pretučen, na šta su se oni oglušili.

Aleksandar Pejanović bio je uhapšen zbog izazivanja nereda na demonstracijama koje je organizovala opozicija u oktobru 2008. godine zbog toga što je Vlada priznala  nezavisnost Kosova.

Trojica policajaca osuđena su u februaru zbog slučaja prebijanja Pejanovića, ali je Viši sud u junu ukinuo tu presudu. Zbog krivičnih djela nanošenje teške tjelesne povrede putem pomaganja u sticaju sa mučenjem i zlostavljanjem putem pomaganja policajci Ivica Paunović, Milan Kljajević i Milanko Leković bili su osuđeni na po sedam mjeseci zatvora, dok su Bojan Radunović i Dobrivoje Đuričić oslobođeni.

Predmet je vraćen na novo suđenje. Ovo je već treći sudski postupak protiv njih.

Penzionisani policajac Goran Stanković svjedočio je i u tom slučaju i ispričao kako su mu nadređeni tada rekli da je prebijanje Pejanovića “naređeno odozgo”.  Do danas nije  utvrđeno ko je naredio prebijanje i ko su bili batinaši.

Aleksandar Pejanović ubijen je u maju 2011. godine ispred zgrade u kojoj je živio. Ubio ga je komšija policajac Zoran Bulatović koji je za taj zločin osuđen na 13 godina zatvora.

 

Portal Analitika