Svijet

Snouden ponudio saradnju njemačkim vlastima

snouiden
B
ivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost /NSA/ Edvard Snouden rekao je u pismu njemačkim vlastima da se nada da će moći da im pomogne u istrazi o špijunaži koju vrše SAD, kada budu riješeni problemi njegove "humanitarne situacije" u Rusiji.

Snouden ponudio saradnju njemačkim vlastima
Portal AnalitikaIzvor

Pismo je novinarima pokazao poslanik njemačke opozicione Stranke zelenih Hans-Kristijan Štreble, koji se juče sastao sa Snoudenom u Moskvi.

Snouden je u pismu rekao da se nada da će moći da posjeti Njemačku i razgovara sa predstavnicima vlade u Berlinu "kada situacija bude rešena". On se zahvalio njemačkoj vladi na pokušaju da podrži "međunarodno pravo koje štiti sve nas".

Snouden je dodao da vjeruje da će podrška koju dobija iz čitavog svijeta ubjediti SAD da prekinu "štetno ponašanje" i pokušaje da ga spriječe u objavljivanju tajni o američkom špijunskom programu.

"Govoriti istinu nije zločin", poručio je bivši službenik NSA, koji je dobio privremeni azil u Rusiji.

Snouden je rekao da se nada da će moći da "sarađuje u odgovornom utvrđivanju činjenica u vezi sa izvještajima u medijima, naročito u vezi sa istinom i autentičnosti dokumenata, na način usklađen sa zakonom".

Portal Analitika