Politika

Hojt Ji: Poštovati slobodu medija, novinari da budu odgovorni

ji0111
Z
amjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji rekao je u intervjuu za Vijesti da je potrebno nastaviti sa podrškom pravima novinara i slobodi medija ali i da novinari mogu pomoći sebi “postavljajući i ispunjavajući visoke profesionalne standarde”.

Hojt Ji: Poštovati slobodu medija, novinari da budu odgovorni
Portal AnalitikaIzvor

- Novinari u svakoj zemlj uključujući i SAD suočavaju se sa izazovima vezanim za slobodu govora. Očekujemo od naših partnera i saveznika da poboljšaju slobodu medija, poboljšaju zaštitu novinara kako bi mogli da rade svoj posao bezbjedno i djelotvorno. Postavljamo često to pitanje našim sagovornicima u valdama sa kojim imamo bliske odnose. To radimo i u Crnoj Gori. Želimo da pravosuđe, policija i Vlada obezbjede da se odgovorni za napade, progone ili bilo koje drugo djelo protiv novinara izvedu pred lice prade. Te slučajeve treba istražiti, to je ključni ulsov za svaku demokrtasku zemlju posebno za one koje teže da uđu u NATO i EU. Očekujemo da nerješeni slučajevi budu riješeni i da oni koji napadaju novinare budu privedeni pravdi. I mi u SAD možemo učiiti više da unaprijedimo slobodu medija - rekao je Hojt Ji.

Na konstataciju Vijesti da “vaša vlada ne pokušava da uguši Njujork tajms ili Vašington post” Hojt Ji je poručio da “o tome popričate sa Vašington postom i Njujork tajmsom”.

Novinar Vijesti zatim je iznio tvrdnju da “ova vlast ne daje reklame medijima koji je kritikuju, najviši vladini zvaničnici kažu da su ovi mediji monstrumi, da ih treba deratizovati te da se to radi i preko medija pod kontrolom vlasti” na što je američki diplomata odgovorio da “razumije o čemu je riječ”.

- Važno je za sve prijatelje i partnere Crne Gore da nastave da podržavaju prava novinara i slobodu medija. Čvrsto vjerujem da će proces pristupananja EU dovesti do boljih uslova za novinare i medije. Novinari mogu pomoći sebi postavljajući i ispunjavajući visoke profesionalne standarde, ne kažem da to ne čine sada. Jedan od naših ciljeva je da pomognemo novinarima i medijima da unaprijede svoju sposobnost i profesionalizam i pružili smo pomoć za to. Vlada mora da poštuje prava novinara, novinari treba da budu odgovorni i profesionalni. To će dovesti do boljeg ambijenta za slobodu medija i interes javnosti, a to je da građani dobiju precizne, pravovremene i profesionalno pripremljene informacije o onome što se zaista događa – rekao je Hojt Ji.

Na pitanje - konstataciju novinara Vijesti “da li mislite da je proces prisutpanja EU neizbježan ili se može zaustaviti, recimo, voljom g. Đukanovića – s obzirmo da je do sada uradio gotovo sve što je htio – ako to bude išlo protiv njegovih interesa, ili ljudi oko njega, njegovih prijatelja” Hojt Ji je kazao da “možda nije nemoguće zaustaviti proces, ali to je veoma teško”.

- Sigurno da suverena vlada može zaustaviti bilo koji proces, ali nemam osjećaj da ova vlada to želi, i ne mislim da bi ga počela ako ne želi da ga završi – rekao je Hojt Ji.

Na pitanje “da li bi bivši hrvatski premijer Ivo Sanader zaustavio tamošnji proces da je znao što će mu se dogoditi” Hojt Ji je odgovorio da “ne zna što se dešavalo u glavi gospodina Sanadera i zaista ne pravim isto poređenje ovdje”.

Portal Analitika