Zanimljivosti

Dobre namirnice koje su loše za zube

zubi
I
ako namirnice poput mlijeka, prirodnih sokova i suvog voća itekako laskaju našem tijelu to ne znači da su dobre i za naše zube. Ukoliko želite da zadržite blistav osmjeh i bijele zube pripazite na tihe opasnosti koje vrebaju iz vaše zdrave ishrane.

Dobre namirnice koje su loše za zube
Portal AnalitikaIzvor

Mlijeko: Mlijeko sadrži puno kalcijuma i zato je dobro za zdravlje. S druge strane, mliječni šećer uništava sjaj i može izazvati karijes. Upravo zbog toga djeca bi trebala da izbjegavaju da piju mlijeko prije spavanja, a to važi i za odrasle. Nakon čaše mlijeka, naročito prije spavanja, obavezno operite zube.

Limun: Limun je prepun vitamina C, a neki ga koriste i kao pomoć pri izbjeljivanju zuba, ipak takva navika može biti vrlo štetna. Limunska kisjelina je vrlo jaka pa može oštetiti boju i sjaj zuba. Ako pri ruci nemate četkicu, usta isperite običnom vodom.

Sok od pomorandže: Sok od citrusa kao što je pomorandža ili grejp sadrži mnogo vitamina, minerala i hranjivih sastojaka, ali isto tako sadrži i velike količine šećera i snažnih kisjelina koje su neprijatelji naših zuba pa mogu izazvati žućkaste mrlje i oštećenje sjaja. Nekoliko gutljaja vode nakon konzumacije ukusnog soka smanjiće štetan uticaj na zube.

Suvo voće: Ukusno suvo voće savršen je saveznik kod mršavljenja jer će vas dugo održati sitim, a prepuno je vitamina i minerala. Međutim, kada je riječ o zubima ova slatka namirnica njihov je najgori neprijatelj. Osim što je ljepljivo, suvo voće je prepuno šećera. Ono se lijepi po i između zuba pa može izazvati karijes. Jedini način da se riješite ostataka voća po zubima je uz pomoć četkice.

Crno vino: Iako je crno vino dobro za srce i cirkulaciju, njegova kiselina uništava zubni sjaj. Stručnjaci preporučuju pranje zuba sat vremena nakon ispijanja vina, a ako pri ruci nemate četkicu promoćkajte u ustima običnu vodu. (B92)

 

Portal Analitika