Abiznis

Unaprijeđenje avio dostupnosti važan segment saradnje u oblasti turizma

branook
D
elegacija Crne Gore na čelu sa ministrom održivog razvoja i turizma Branimirom Gvozdenovićem, učestvovala je na sastanku predsjedavajucih Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Crna Gora - Mađarska u Budimpešti. Delegaciju su, pored ministra Gvozdenovića, činili i državni sekretar za turizam Predrag Jelušić, sekretar Ministarstva ekonomije Igor Noveljić i pomoćnica ministra saobraćaja i pomorstva za drumski, vazdušni saobraćaj i puteve Mirel Radić - Ljubisavljević, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Unaprijeđenje avio dostupnosti važan segment saradnje u oblasti turizma
Portal AnalitikaIzvor

Tokom susreta predsjedavajući Mješovite komisije - ministar Gvozdenović i mađarski državni sekretar za međunarodnu ekonomsku politiku Peter Szijjarto, razgovarali su o planiranim aktvnostima i zaključcima sa prethodne sjednice Komisije od 25. juna o.g. u Podgorici, te dinamiziranju ekonomskih odnosa i definisanju projekata od zajedničkog interesa.

Imajući u vidu da je tokom ovogodišnje sezone zabilježen porast mađarskih turista od oko 11%, kao i da Crna Gora predstavlja jednu od najbrže rastućih turističkih destinacija, istaknut je značaj unaprijeđenja saradnje dvije strane u ovoj oblasti i promovisanju Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije na mađarskom tržištu. U tom kontekstu, razgovarano je o mogućnostima daljeg intenziviranja aktivnosti u oblasti razvoja infrastrukture i konekcija između naše dvije zemlje, uključujuci unaprijeđenje avio dostupnosti, drumskog i željezničkog saobraćaja, što je ocijenjeno značajnim preduslovom za sveukupan razvoj ekonomskih odnosa. Tokom razgovora razmotreni su potencijali za partnerstva u oblasti zaštite životne sredine, razvoja malih i srednjih preduzeća i energetike.

Ministar se sastao i sa predstavnicima Quaestor Grupe, jedne od najuspješnijih mađarskih turističkih agencija, koji su iskazali interesovanje za razmatranje saradnje i investiranja u projekte u oblasti turizma u Crnoj Gori. Održani su i sastanci sa predstavnicima Danubius hotels Plc, aviokompanije Wizz Air, TriGranit-a, mađarskom Nacionalnom turističkom kancelarijom i Asocijacijom mađarskih putničkih agencija i turoperatora. Na ovim susretima razmijenjene su informacije i prezentovani potencijali naše zemlje, kao i potencijali navedenih kompanija koje su pokazale interesovanje za investiranje i saradnju sa Crnom Gorom.

Mješovita komisija je zadužena za administriranje Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Mađarske i stara se o njegovoj pravilnoj implementaciji. Neka od njenih glavnih zaduženja su identifikovanje novih razvojnih šansi i definisanje prijedloga za pospješivanje ambijenta za ekonomsku saradnju.

 

 

 

Portal Analitika