Društvo

NIKČEVIĆ: Pozdravljam inicijativu Konjevića, postojeće kazne su drakonske

0111cezap
D
irektorica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević u izjavi za Portal Analitika pozdravila je inicijativu ministra Raška Konjevića o promjeni visine kazni iz Zakona o bezbjebjednosti saobraćaja, ističući da su postojeće kazne drakonske.

NIKČEVIĆ: Pozdravljam inicijativu Konjevića, postojeće kazne su drakonske
Portal AnalitikaIzvor

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je na jučerašnjem skupštinskom zasijedanju najavio da će MUP ići u izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojima će biti ublažene postojeće stroge kazne za prekršaje. Konjević je istakao da je jedan od razloga želja da se iznađe neka vrsta mjere između platežne moći građana i postojećih kazni.

- Mogu da kažem da, stvarno, sa oduševljenjem pozdravljam ovu izjavu ministra Konjevića, naročito bi dobro bilo da se to što prije sprovede i da se to dovede u neku normalnu mjeru, zapravo, da se vrati na pređašnje stanje, s nekim malim izmjenama - kazala je Nikčević za Portal Analitika i pojasnila:

- Prosto je nevjerovatno, da je postojeći zakon pisao neko ko živi u ovoj sredini, ko živi s ovim ljudima. Naime, ispostavlja se kao da je svrha tog zakona bila da se što više novca uzme narodu, koji je ionako ogoljen do kosti - imali ili nemali, oni moraju dati taj novac i jednostavno im se onemogućava normalan život.

Direktorica CEZAP-a je podsjetila da su iz Centra još ranije upozoravali na drakonske kazne koje se izriču postojećim zakonom.

- Centar za zaštitu potrošača je već u nekoliko navrata upozoravao na te drakonske mjere koje se izriču preko ovog Zakona o bezbjednosti u saobraćaju. Prosto je nevjerovatno kakve su te kazne. U tolikom su raskoraku sa životnim standardom ljudi, to da je usred Švedske, bilo bi previše, a da ne govorim o tome koliko se to zloupotrebljava od strane bilo saobraćajne ili komunalne policije - zaključila je Nikčević.

 

Portal Analitika