Svijet

Snouden svjedoči o prisluškivanju Angele Merkel?

11merkel-telefono-alemania
O
dbjegli bivši službenik NSA Edvard Snouden spreman je da svjedoči o tome kako su SAD špijunirale njemačku kancelarku Angelu Merkel.To je saopštio, poslije jučerašnjeg sastanka sa Snoudenom u Moskvi, poslanik njemačkog parlamenta iz opozicione stranke Zelenih Hans Kristijan Štrebele.

Snouden svjedoči o prisluškivanju Angele Merkel?
Portal AnalitikaIzvor


U izjavi za ARD, Štrebele je rekao da je Snouden izrazio spremnost da pomogne u istrazi o špijuniranju i jasno mu prenio da "mnogo zna", ali da bi "okolnosti trebalo da se raščiste".



U saopštenju iz Kabineta poslanika iz partije Zelenih se navodi da je Snouden, koji je obijelodanio povjerljive podatke o programu američke agencije za nadgledanje telefonske komunikacije i internet prepiske, uručio pismo Štrebeleu "za Njemačku vladu i njemačkog saveznog javnog tužioca", prenijela je agencija Rojters.



Štrebele je, poslije susreta sa Snoudenom, postavio na tviter nalogu fotografiju njih dvojice u Moskvi. Agencija AP je podsjetila da su opozicioni Zeleni bili najveći kritičari postupaka američke NSA.



Njemačka kancelarka Angela Merkel je ranije ove nedjelje poslala svoje vrhunske službenike ministarstva inostranih poslova i savjetnike obavještajne službe na razgovore u Vašington o navodima da je NSA prisluškivala njen mobilni telefon, što je izazvalo ogorčenje u Njemačkoj.

 

foto: starmedia.com

Portal Analitika