Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • KONJEVIĆ: Budućnost koalicije vidim ukoliko dođe do zaokreta u ekonomskoj politici na kojoj do sada insistira DPS

KONJEVIĆ: Budućnost koalicije vidim ukoliko dođe do zaokreta u ekonomskoj politici na kojoj do sada insistira DPS

3110konjevic
M
inistar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je gostujući u emisiji "Načisto" na TV Vijesti da budućnost koalicije DPS-SDP vidi ukoliko dođe do zaokreta u ekonomskoj politici na kojoj je do sada insistirala Demokratska partija socijalista.

KONJEVIĆ: Budućnost koalicije vidim ukoliko dođe do zaokreta u ekonomskoj politici na kojoj do sada insistira DPS
Portal AnalitikaIzvor

- Budućnost vidim ukoliko dođe do zaokreta u ekonomskoj politici na kojoj je insistirala DPS, kazao je Konjević.

Prema njegovim riječima, razlike u ekonomskoj politici su vidljive još od ranije kada su on i poslanik Damir Šehović govorili u parlamentu o nepovoljnim posljedicama koje su izazvale garancije KAP-a.

- Te razlike su sve vidljivije. Možda u priču kolege Damira Šehović i mene nijesu vjerovali, ali danas vjeruju. Potvrdilo se da je ogroman rizik izdavanje garancija, rekao je Konjević i dodao da još uvijek dijele strateška i programska opredjeljena sa DPS-om, naročito po pitanju NATO-a i Evropske unije.

Na pitanje da prokomentariše Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, Konjević je istakao da su iz Brisela poruke bile eksplicitne, ali - pozitivne.

- U svim kontaktima koje sam imao zaista je istaknut napredak Crne Gore i kao rezultat toga imamo činjenjicu da ćemo uskoro otvoriti pregovore 23 i 24. U svakom od tih razgovora je naša zemlja pohvaljena i u narednom periodu ulazimo u novu fazu, novu čak i za Evropsku komisiju, poručio je Konjević.

Prema njegovim riječima, država će dobiti više vremena za niz reformi u cilju ojačanja institucija koje sprovode zakone u dijelu poglavlja 23 i 24. Negativni komentari, kaže Konjević, nijesu novina i ne treba ih pogrešno interpretirati.

- Mi sa Evropskom komisijom treba da razvijamo partnerski odnos koji podrazumijeva prava i obaveze, u smislu, da ukoliko želimo da budemo dio EU, moramo da usvajamo vrijednosti i standarde tih zemalja. Moramo da pokažemo reuzltate. I to što u pojedinim djelovima u Izvještaju o napretku ima negativnih konotacije, nije ništa novo. Hrvatska je godinu prije ulazak u EU imala negativnih konotocaija u izvještaju, tako da moramo da znamo da će oni sve do ulaska u EU sadržati tu negativnu konotaciju, istakao je Konjević.

Ministar unutrašnjih poslova negira da su iz Brisela tražili bilo kakav spisak za organizovali kriminal i korupciju, te da EK insistira na sistemskim promjenama, a ne pojedinačnim slučajevima.

On je najavio organizovanje specijalnog Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, a koje će imati svoja ovlašćenja "bazirana na posebnom zakonu".

Na pitanje da prokomentariše izjavu premijera Mila Đukanovića da afera Brjaušković mora dobiti epilog, Konjević je kazao da to moraju uraditi državni organi.

- Neko mora da odgovara. Mi nemamo tu moć da naredimo državnim organima da to urade, kazao je Konjević i dodao:

- Prema mojim informaciji Brajušković nije nadležnima rekao ni zeru više od onoga što piše u novinarskom tekstu, istakao je Konjević, dodavši da mu je jako žao što je kleveta demkriminalizovana, protiv čega se borio i dok je bio poslanik.

Na pitanje novinara da li MUP Crne Gore radi na rasvjetljavanju slučaja novinara Tufika Softića, kojem je bačena bomba u dvorištu, Konjević je odgovorio pozitivno, rekavši da je posebno zainteresovan za taj slučaj, kao i da su u Briselu itekako zainteresovani za tu istragu.

- Želim javno da kažem da sam vrlo zainteresovan za slučaj Tufika Softića. Gotovo se sedmično informišem šta policija radi. To je bila jedna od tema oko koje smo razgovarali u Briselu. I tamo se negativno shvata činjenica da mi u nekim slučajevima nijesmo kao institucije rasvjetlili i dali adektvatne rezultete, izjavio je Konjević.

Konjević nije večeras želio da komentariše odluku sudije za istragu Miodraga Bašovića da Armina Mušu Osmanagića pusti da se brani sa slobode. Ministar unutrašnjih poslova najavio je da će tražiti sjednicu Sudskog savjeta.

- I u svim tim razgovorima zatražiću sjednicu Sudskog savjeta, o radu nekih sudija koji donose odluke u kojim ima određenih nejasnoća i da se o Sudski savjet o tome opredijeli, kazao je Konjević.

Portal Analitika