Abiznis

SFS: Finansijski sistem relativno stabilan uz prisutan fiskalni rizik

3110centralna
U
okviru sedamnaeste sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost na osnovu urađene analize o stanju rizika u fiskalnoj sferi zaključeno je da su pojedine fiskalne ranjivosti i dalje prisutne. Savjet je konstatovao da su preduzete fiskalne mjere dale značajne rezultate do kraja septembra 2013. godine, naročito na prihodnoj strani i da bi deficit budžeta za 2013. godinu iznosio oko 1 odsto BDP-a da nije bilo aktiviranja izdatih garancija i izvršnih sudskih presuda.

SFS: Finansijski sistem relativno stabilan uz prisutan fiskalni rizik
Portal AnalitikaIzvor

 

Takođe, Savjet je ukazao na potrebu uvođenja dodatnih mjera fiskalne konsolidacije.

Savjet je razmatrao i sve češće prigovore povjerilaca, posebno privrednih subjekata, koji ukazuju da se u praksi u postupcima naplata po mjenici dešavaju određeni propusti, kao i da postupci izvršenja po mjenici pred sudovima predugo traju, čime se mjenici smanjuje efikasnost.

Savjet je konstatovao da je pri tome, posebno važno što predugo traju postupci pred privrednim sudovima, jer budući da su dužničko-povjerilački odnosi među privrednim subjektima finansijski najobimniji, time su i posljedice po ukupan finansijski sistem najveće. Zaključeno je da je neophodno preduzeti sve aktivnosti da se navedeni propusti otklone, kako oni za koje je neophodno da se otklone izmjenom regulatornog okvira, tako i oni koji mogu da se otklone boljom organizacijom rada sudova.

Savjet je dodao da je finansijski sistem relativno stabilan, ali da su prisutni rizici koji se moraju kontinuirano i pažljivo pratiti, kako se stanje stabilnosti ne bi pogoršalo.

Portal Analitika