Politika

Pozdravljen značajan progres Crne Gore u pregovoračkom procesu

3130budimpesta
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske grupe-V4 i zemalja Zapadnog Balkana, uz prisustvo predstavnika Austrije i Turske.

Pozdravljen značajan progres Crne Gore u pregovoračkom procesu
Portal AnalitikaIzvor

Tema ovogodišnjeg ministarskog sastanka je bila proširenje EU, pa su sastanku prisustvovali šefovi diplomatija Zapadnog Balkana i komesar za proširenje Štefan File. Na sastanku su razmatrana iskustva V4 u oblasti integracija i aktuelnih politički, ekonomski i institucionalni reformski procesi na Zapadnom Balkanu u kontekstu integracija u EU.

Države Višegradske grupe na današnjem sastanku pozdravile su značajan progres koji je Crna Gora ostvarila u procesu pregovora. Ministri su ponovili snažnu podršku njihovih država procesu proširenja i reafirmisali spremnost da pomognu dalji evropski put država aspiranata. U tom smislu, ove države će nastojati da kroz konkretne projektne aktivnosti potpomognu ove procese.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je danas i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI), a tema sastanka je bila „Misija CEI u susret 25. godišnjici postojanja“.

3130budempesta2
U susret 25. godišnjici postojanja, ministri su pohvalii ulogu CEI kao važnog političkog foruma za regionalnu saradnju. Ministri su pozdravili niz važnih događaja vezanih za napredakpojedinih zemalja na njihovom evropskom putu. U tom pogledu, podržali su i ohrabrili države članice CEI aspirante za EU da nastave sa ispunjavanjem kriterijuma potrebnih za članstvo u EU, kroz dalje partnerstvo s EU.

Lukšić je na sastancima afirmisao dostignuća Crne Gore na putu evropskih i evroatlantskih integracija. On je kazao da iskustvo Crne Gore u poglavljima 23 i 24 može poslužiti kao dobar primjer zemljama regiona. Istakao je da politika dobrosusjedstva i regionalna saradnja ostaju jedan od prioriteta crnogorske vanjske politike.

- Održavanje dobre dinamike procesa integracija Regiona i i dalji razvoj zahtijevaju da države podstiču snažniju međusobnu saradnju, posebno u oblastima koje podstiču ekonomski razvoj - kazao je Lukšić.

Tokom boravka u Budimpešti, Lukšić je imao susret sa ministrom vanjskih poslovaČeške Janom Kohoutom. Sagovornici su pohvalilikvalitet i kontinuitet bilateralnih odnosa dviju država.

Šefovi diplomatija su ukazali na potrebu unapređenja saradnje u svim oblastima od značaja za obje zemlje, posebno u oblasti ekonomije

Portal Analitika