Abiznis

Žugić: Vjerovatno bez rebalansa budžeta

zugic
U
fokusu današnje Vladine sjednice bili su efekti fiskalnih mjera. Ministar finansija Radoje Žugić ističe da je naplata javnih prihoda bolja nego minule godine, a nada se da će se, ukoliko se pozitivan trend nastavi u novembru i decembru, izbjeći rebalans budžeta, javlja Antena M.

Žugić: Vjerovatno bez rebalansa budžeta
Portal AnalitikaIzvor

Ministar finansija Radoje Žugić zadovoljan je efektima mjera fiskalnog prilagođavnja i uvođenja snažnije poreske discipline u deset mjeseci 2013.

"U odnosu na izvršenje u prethodnoj godini, mi danas imamo 88 miliona eura više naplaćenih javnih prihoda, ili u odnosu na plan – 53,4 miliona eura. Posebno je interesantan oktobar mjesec. U tom smo periodu, naime, naplatili 117, 7 miliona eura, ili u odnosu na plan – 12,2 odsto više”, rekao je on nakon sjednice Vlae, prenosi Radio Antena M.

Teško će se, kaže, Žugić tako jak trend nastaviti.

“Očekujemo da se trend u pozitivnom smislu nastavi u novembru i decembru, i time otklonimo dileme – da li je neophodan rebalans budžeta ili ga možemo izbjeći značajno većim nivoom naplate”, rekao je Žugić.

Novinare je zanimalo kako ministar finansija komentariše ocjene iz opozicije da je plaćanje palih garancija za Kombinat aluminijuma Podgorica KAP za posljedicu moralo da ima rebalans budžeta.

“Članom 43 predviđeno je da država može bez ikakvih ograničenja da plati kamate, glavnice, date garancije, sudska izvršenja. Po tom osnovu nije potreban rebalans, ukoliko budžet ima svoju likvidnost”, odgovorio je ministar.

Žugić je naveo da je na Vladi bilo riječi o nekim novim fiskalnim merama. Prva se odnosi na naplatu samo glavnice za ranije dospjele poreske obaveze.

“Ovom mjerom svakako ćemo uspjeti da naplatimo dio ranije generisanog poreskog duga. To je jedan akt, jedan čin i odnosi se samo na prethodni period, a buduće aktivnosti ćemo spriječiti donošenjem novih zakona”, naveo je Žugić.

Druga mjera je, pak, popularnija, a tiče se onih koji uredno izmiruju svoje obaveze. Posrijedi je, pojašnjava Žugić, diskont na jednokratno plaćen porez na dobit pravnih lica.

Posebna Vladina Komisija koja je formirana prije 15 dana, usaglasiće ostale mjere, a uz konsenzus izvršne vlasti, imaćemo, kaže Žugić, zaokružen paket koji će doprinijeti većem stepenu fiskalne održivosti, a u krajnjem, i većem stepenu makroekonomske stabilnosti.

 

Portal Analitika