Politika

GEGAJ: Niko ne može srušiti temelje suživota i međuvjerske tolerancije u Malesiji

okgegaj1
T
emelji suživota u Gradskoj opštini Tuzi su toliko čvrsti da ih niko ne može poljuljati, a kamoli srušiti. Zato moramo da produbljujemo međuvjersku i međunacionalnu toleranciju i povjerenje, ocijenio je u izjavi za Portal Analitika funkcioner DPS-a, Nikola Gegaj upitan da prokomentariše najnoviji međuvjerski incident u Tuzima.

GEGAJ: Niko ne može srušiti temelje suživota i međuvjerske tolerancije u Malesiji
Portal AnalitikaIzvor

Bajram Orahovac (19) iz sela Vladne kod Tuzi pretučen je ispred Gimnazije, dok je sa drugarom A.O. stajao ispred škole, a njegov otac tvrdi da je posrijedi etnička netrpeljivost Albanaca katolika prema muslimanima i pravoslavcima, pbjavile su današnje Vijesti.

Gegaj je dodao da su Albanci jedne i druge vjere povezani i krvno, i da postoje postoje bezbroj kumstva, pobratimstva i prijateljstva, pa i nemali broj mješovitih brakova.

- Srednja škola 25 maj (Tuzi) je jedna od najuspješnjih škola u Glavnom gradu. Njen direktor Semir Ljaljević, pošto je bio tri godine moj učenik, bio je odličan učenik, super student, pokazao se kao dobar direktor koji profesionalno i korektno obavlja posao. Rezultati su mjerilo svakog čovjeka,a on iza sebe ima do sada samo pozitivne rezultate, naveo je Gegaj.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i Malesija u njoj su svih ovih godina bila katalizator svih procesa koji vode očuvanju građanskog mira, sloge i vjerske trpeljivosti.

- Sve ovo što pozitivno krase našu državu predstavlja jednu od najvećih prednosti Crne Gore na putu ka evropskim integracijama. Malesija pa i sama Crna Gora najbolji primjer da nacionalna i vjerska različitost mogu da spajaju i da su one prednost i vrijednost življenja. Mišljenja sam da svi zajedno, i mi koji se bavimo politikom,vjerski poglavari i građani Malesije, ali isto tako a možda i najviše mediji, štampaniji i elektronski, imamo obavezu da damo doprinos, svako na svoj način, da nespokoj ustupi prostor miru, da razum zamjeni nepromišljene odluke da medjusobnim uvažavanjem gradimo i učvrstimo mostove povjerenja. Malesija za to ima snage i mora i hoće. I ranije je bilo pokušaja da se Malesija podijeli po vjerskim šavovima, ali zahvaljujući prije svega demokratskoj zrelosti i visokoj svijesti građana ovog područja te podjele nijesu niti će uspjeti. Malesija ni država Crna Gora nijesu pogodno tlo za gajenje međuvjerske mržnje i netolerancije. Moramo biti svijesni da na ovom svijetu postoje samo dvije vjere - čovjek i nečovjek i da je sve prolazno, a mi i dalje moramo živjeti zajedno, zaključio je Gegaj.

 

 

Portal Analitika