Svijet

Umro Džej Kohran, majstor hodanja po žici

3110-kohran
K
anadski hodač po žici Džej Kohran, koji je postavio dva svjetska rekorda, umro je od raka pankreasa u 69. godini, navodi se na njegovom vebsajtu.

Umro Džej Kohran, majstor hodanja po žici
Portal AnalitikaIzvor

Kohran je preminuo juče u Nijagara Folsu, u provinciji Ontario, navodi se u nekrologu pod nazivom "Princ vazduha". Ovaj Kanađanin je prvi put postavio svjetski rekord 1972. godine kada je hodao četiri kilometra, naprijed i nazad, po žici postavljenoj iznad Kanadske nacionalne izložbe u Torontu - najvećeg sajma u Kanadi.

Kohranov najveći uspjeh potiče iz 1995. godine, kada je prepješačio na žici više od 640 metara iznad rijeke Jangce u Kini, pri čemu je žica bila postavljena na 411 metara visine.

Ovaj događaj je pratilo oko 200.000 ljudi i načinio je Kohrana - legendom u Kini. Njegov lik krasi jednu od kineskih poštanskih marki, a po njemu je nazvana i jedna škola.

Rođen je 1944. godine, a u tekstu na sajtu se navodi da se zaljubio u hodanje po žici sa osam godina, i da je pobjegao od kuće sa 14 godina kako bi pokrenuo svoju dugu karijeru.

Ona je, međutim, počela veoma bolno: Kohran je 1965. godine pao sa 27 metara visine u Torontu pošto je žica popustila, i "zaradio" je slomljenu karlicu, prelom obje noge i druge frakture. Rečeno mu je da više nikada neće prohodati. Ali on je prohodao i, štaviše, vratio se hodanju po žici, i već 1970. godine postigao svoj prvi veliki uspjeh, prošetavši se provalijom između dva oblakodera u Torontu - na visini od 40 spratova.

Dvije godine kasnije postavio je svjetski rekord u hodanju po žici iznad Kanadske nacionalne izložbe, takođe u Torontu. Drugi svjetski rekord postavio je 1981. godine, kada je 21 dan proveo na žici u San Huanu u Portoriku. Ni pod stare dane se nije odrekao svoje ljubavi, pa je prošle godine, kada mu je bilo 68, prepješačio Nijagarine vodopade na žici visokoj 228 metara.

Tekst: b92.net; foto: niagarafallsreview.ca

Portal Analitika