Svijet

Šef Gestapoa sahranjen na jevrejskom groblju u Berlinu

3110groblje
Š
ef tajne državne policije Gestapoa u vrijeme nacističke diktature, Hajnrih Miler jedan od najodgovornijih za genocid nad Jevrejima, sahranjen je 1945. godine na Jevrejskom groblju u centru Berlina, prenijele su svjetske agencije.

Šef Gestapoa sahranjen na jevrejskom groblju u Berlinu
Portal AnalitikaIzvor

Kako danas piše dnevnik "Bild" pozivajući se na Johanesa Tuhela, rukovodioca spomen obilježja "Njemački pokret otpora", šef Gestapoa nije, kako se vjerovalo dugi niz godina poslije Drugog svjetskog rata, preživio slom nacizma i kraj rata.

Dokumenti koje je Tuhel pronašao u više arhiva pokazuju da je Milerov leš 1945. pokopan u masovnoj grobnici na Jevrejskom groblju u centru Berlina.

Prema Tuhelovim navodima, prije toga je, u avgustu 1945, tijelo šefa Gestapoa pronađeno je u provizornom grobu u blizini Ministarstva vazduhoplovstva u Berlinu i bilo jasno identifikovano. Leš je još bio u uniformi generala Gestapoa, a u unutrašnjem džepu je bila službena iskaznica sa fotografijom.

Njemački list se poziva i na navode Savezne obavještajne službe (BND) iz kojih proističe da su zapadne obavještajne službe još dugo smatrale da je Hajnrih Miler preživio kraj rata i da se skriva po svijetu. Tako se 1949. vjerovalo da se bivši šef Gestapoa krije u Čehoslovačkoj.

Ranih šezdesetih, tokom suđenja Adolfu Ajhmanu u Izraelu, ponovo je počela intenzivna potraga za Milerom, ali se pokazalo da su navodi o njegovim kontaktima s rođacima i prijateljima u Njemačkoj netačni. Iz izvještaja "Bilda" proizlazi da je do sada nerazjašnjeno kako je došlo do toga da šef Gestapoa bude pokopan na Jevrejskom groblju.

Predsjednik Centralnog savjeta Jevreja u Njemačkoj Diter Grauman ocijenio je da je "neukusno i gnusno" to što je "upravo jedan od najbrutalnijih nacističkih sadista sahranjen na jevrejskom groblju" kao i da se time "najgrublje gazi po uspomeni na žrtrve" nacističkog genocida.

Blic

foto: refleksija.me

Portal Analitika