Svijet

Naučnici stvorili vještačku krv

3110-krv
R
umunski naučnici stvorili su vještačku krv, koja se sastoji od vode, soli i proteina iz morskih crva.

Naučnici stvorili vještačku krv
Portal AnalitikaIzvor

Istraživači sa Univerziteta „Babes-Bolyai“ u Rumuniji nadaju se da će vještačka krv koju su stvorili riješiti problem nestašica krvi.

Iako naučnici već godinama pokušavaju da nađu pravi “sastav” tijela na kojima su je isprobavali, uvijek su je odbacivala. Ovo je prvi put da su miševi, na kojima su je isprobali, dobro reagovali, a nadaju se da će u naredne dvije godine vještačku krv probati i na ljudima, kako bi bili sigurni da se ne pojavljuju neželjene posljedice.

Istraživači sa Univerziteta „Babes-Bolyai“ u Rumuniji nadaju se da će vještačka krv koju su stvorili riješiti problem nestašica krvi. Doktor Radu Silagi Dumitresku tvrdi da će ovo otkriće imati uspjeha, jer protein koji koriste, za razliku od hemoglobina, ostaje stabilan kada se izloži fizičkom ili hemijskom stresu.

- Ovo otkriće možda će dovesti i do toga da stvorimo "instant krv", koja bi mogla lako da se transportuje, a kad joj se doda voda pretvara se u vještačku krv, rekao je Silagi Dumitresku.

Ovo istraživanje nastavak je rada naučnika sa Univerziteta u Edinburgu i Bristolu, koji su 2011. stvorili crvena krvna zrnca iz matičnih ćelija izvađenih iz koštane srži.

Tekst: blic.rs; foto: transfusion.com.au

Portal Analitika