Svijet

Sirija demontirala sva deklarisana hemijska postrojenja

1910opcwcentralaok
S
irija je uništila sva deklarisana hemijska postrojenja, odnosno demontirala opremu u pogonima za proizvodnju otrovnih sredstava, i ispunila prvi rok programa faznog razoružanja, navela je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u izvještaju u čiji je uvid imala novinska agencija Rojters.

Sirija demontirala sva deklarisana hemijska postrojenja
Portal AnalitikaIzvor

Zajednički tim Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i UN završio je inspekciju u Siriji, posjetivši 21 od 23 prijavljena objekta.

- Na dva preostala objekta nije izvršena inspekcija zbog bezbjednosti. Misija će nastaviti s naporima usmjerenim na osiguranje uslova neophodnih za bezbjedan pristup tim objektima - navodi se u saopštenju OPCW.

U izvještaju se kaže da je hemijska oprema sa ta dva preostala objekta već premještena na druga mijesta koja su pregledana.

Bilo je predvidjeno da do 27. oktobra inspektori posjete sve lokacije koje je Sirija prijavila, podsjeća AFP, najavljujući da će Izvršni savjet OPCW sirijsku izjavu koristiti u odlučivanju do 15. novembra o rasporedu uništavanja sirijskog hemijskog arsenala.

 

Portal Analitika