Društvo

Kamp-seminar za vlasnike pasa i njihove ljubimce

3010-psi-1
P
rodavnica za kućne ljubimce „Dora“ iz Podgorice organizuje prvi put u Crnoj Gori novogodišnji kamp-seminar o psima, za pse i njihove vlasnike, kazao je za Portal Analitika organizator Zoran Petričević.

Kamp-seminar za vlasnike pasa i njihove ljubimce
Portal AnalitikaIzvor

 

Kamp-seminar o psima biće realizovan od 20. do 30. decembra u Dajbabama u Podgorici. Organizator i vlasnik prodavnice za kućne ljubimce i pansiona „Dora“, naglašava da se u Sloveniji ovakvi događaji organizuju svakog vikenda, te da  se i u drugim zemljama u okruženju ovaj način druženja praktikuje kao odlična metoda za razmjenu iskustava onih koji vole ove četvoronožne životinje.

Zoran Petričević, koji će biti i asistent trenerima, kaže da se ideja za najavljenim kamp-seminarom javila iz iskustva sa terena.

3010-psi-2

“Mislim da nam radna kinologija nije na zavidnom nivou, pa evo prilike da napravimo pomak po tom pitanju. Psi su u nas najčešći kućni ljubimci, ali su i loša iskustva i problemi najčešći upravo sa njima. Naravno, zbog nepravilnog odgoja i vaspitanja samih pasa. Kroz dresuru pasa kojom se bavimo, i kroz radnju, pet šop, koji imamo, često smo u prilici da čujemo probleme vlasnika pasa”, rekao je sagovornik Portala Analitika.

Predavači na kamp-seminaru biće Boris Buzanin iz BiH, renomirani sertifikovani dreser, hendler i markirant, koji će biti vođa seminara i Doroteja Filipović iz Slovenije, koji imaju više od 20 godina iskustva u radnoj kinologiji.

Sa psima će se raditi individualno, ali i u grupi. Burzan, Filipović i Petričević će raditi u saradnji sa vlasnicima pasa na rješavanju problema ponašanja pasa kao što su agresivnost, plašljivost, asocijalnost, te socijalizaciji i ponašanju ljubimaca u grupi. Kamp-seminar će pomoći vlasnicima i da savladaju kontrolisanje i vođenje pasa, kao i njihovu poslušnost, ali i napad i odbranu. Takođe će biti obrađene i teme poput: zdravlja, ishrane i njege pasa.3010-psi-3

“Sam rad i Obuka  će se obavljati na našem poligonu za obuku pasa. Po želji vlasnika psi mogu ostajati kod nas, u našem pansionu za pse. S obzirom da će se treninzi sa psima obavljati u popodnevnim časovima, ali po želji i prijepodnevnim, planirano je da se posle svakog praktičnog rada sa psima obavi i obavezni teoretski dio sa vlasnicima. Naravno, predavači su tu da izađu u susret svim realnim zahtjevima polaznika i da daju odgovor na sva pitanja”, kaže za Portal Analitika Zoran Petričević i dodaje da je poslije svakog trenažnog i edukativnog dijela predviđeno druženje, zabava i časkanje vlasnika pasa.

3010psi

Sagovornik Portala Analitika tvrdi da je interesovanje za kamp-seminarom veliko, a da je cijena „više nego simbolična“ i staje 50 eura.

“Za ono što bi u sopstvenoj režiji svaki vlasnik morao platiti od 300 do 500 eura, ovoga puta će platiti 50 eura”, objašnjava Petričević.

Sagovornik Portala Analitika dodaje da će u zavisnosti od toka i utisaka, odnosno uspješnosti samog seminara zavisiti realizacija narednog, ali i da je u planu proljećni kamp-seminar.

“Na proljećnom kamp-seminaru bi se potrudili da sakupimo što veći broj polaznika. Želimo da zainteresovanima izađemo u susret time što bi im omogućili polaganje radnih ispita i pripremu pasa za takmičarsku sezonu 2014. koja startuje početkom maja”, najavljuje Zoran Petričević.

K. ĆETKOVIĆ

Portal Analitika