Region

Zbunjujuće političke poruke

srbijapocetna
Konfuzija koja vlada među kosovskim Srbima uoči lokalnih izbora 3. novembra stvorena je u Beogradu, a za nju su prevashodno odgovorni predstavnici srpske Vlade ali i vrhovnici Srpske pravoslavne crkve jer šalju zbunjujuće, suprotstavljene poruke. Na sve to kosovski Srbi su odgovorili predajom čak 30 lista što govori o njihovom povjerenju u Vladu Srbije koja favorizuje samo jednu listu

Zbunjujuće političke poruke
Portal AnalitikaIzvor

 

(Iz Beogarda za Portal Analitika)

Da li izaći na izbore i time priznati da postoji država Kosovo, koju Srbija zvanično ne priznaje,  ili ih bojkotovati i potkrepljivati nadu da će se desiti čudo kojim će Kosovo odjednom ponovo postati deo Srbije?

Iz ugla Srba koji žive u Srbiji sasvim je svejedno šta će se dogoditi. Prema istraživanju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku dve trećine građana Srbije nikada nije bilo na Kosovu, a 25 odsto ispitanika je tamo bilo pre 1999. godine. U gotovo svim anketama koje su urađene u poslednje dve godine - samo pet odsto stanovnika Srbije je  zainteresovano za dešavanja na Kosovu!

srbijavulinVlada i SPC - sluđivanje naroda: Dodatnu pometnju među kosovske Srbe koji su prijavili 30 lista (!) za izbore, unela su i obećanja ministra Aleksandra Vulina da će para iz Srbije biti bez obzira na ishod izbora, ali da na izbore treba izaći jer je to - Srbiji važno. Što je važno za Srbe na Kosovu – ostalo je nepoznanica.

Potom je usledila je poruka patrijarha Irineja "da bi bilo tragično da Srbi, u mestima gde su većina, ne budu na vlasti zbog neizlaska na glasanje". Srpski patrijarh se tom izjavom potpuno stavio u politički kolosek Vlade Srbije, pokazujući da je nauičio lekciju nakon molebana za Vladu Srbije i da je, očito, odlučio da bude kooperativan.

srbijaamfi
No, ubzo se saznalo – kroz tvrdnju mitropolita Amfilohija „da bi svako glasanje značilo nasilje i otimanje Srbije“ da ima vrlo uticajnih u SPC koji smatraju da treba delati drugačije. Tako se kroz izbore na Kosovu prelama i borba za prevlast unutar srpske države ali i i u vrhu Srpske pravoslavne crkve: otvoreno se suprostavljajući savetima Irineja, mitropolit Amfilohije kao da je poslao poruku da je njegov deo SPC – crkva unutar crkve.

Samo dan kasnije Irinej je bio prinuđen da reagulje. Patrijarh SPC odbacio je ocene da su različite izjave sa vrha SPC, upućene srpskom biračkom telu na Kosovu, uticale na njihovo dodatno zbunjivanje. Navodeći da između njega i Amfilohija nema nikakvog rascepa, patrijarh Irinej je jedva prozborio da „mitropolit Amfilohije ima svoje mišljenje, te da će o tome sa njim razgovarati“. 

- Mitropolit Amfilohije želi da bude i mitropolit i gospodar Crne Gore. Pa valjda u tom smislu daje takve izjave", zagonetno je konstatovao Irinej. Očito da ima priča unutar SPC koje nisu dopričane.

Srbi protiv Srba na Kosovu: U međuvremenu, oni kojih se izbori direktno tiču – Srbi na Kosovu - predali su čak 30 izbornih lokalnih lista što govori o njihovom međusobnom poverenju, ciljevima i poruci Vladi Srbije koja favorizuju jednu listu: "Građanska inicijativa Srpska" ili kraće "Srpska".

srbijaivanovicUmereni političar i nekadašnji državni sekretar u Vladi Srbije Oliver Ivanović ocenio je da se za predstojeće izbore stvara referendumska atmosfera u kojoj se postavlja pitanje ko je za, a ko protiv Srbije. Uz tvrdnju da je kampanja apsolutno nekorektna i da će zbog referendumske atmosfere Srbi doživeti veliko razočaranje Srba - Ivanović konstatuje: Oni koji tako nešto zagovaraju, ili su svesni pa nastavljaju po starom, ili ne znaju šta čine, što govori o nedostatku njihovog političkog obrazovanja. Ovako se sukobljava lista koju favorizuje Aleksandar Vulin sa 29 drugih srpskih lista, a gubi se iz vida da će nakon izbora Srbija morati da prizna rezultate bez obzira na to da li im se oni sviđaju ili ne."

Inače, Ivanović se kandidovao za gradonačelnika Kosovske Mitrovice ispred liste "Srbija, demokratija, pravda". Njegov protivkandidat Krstimir Pantić sa liste koju podržava Vlada Srbije smatra da predstojeći izbori i jesu neka vrsta referenduma za ili protiv Srbije.

srbijakutije"Ako pobede one političke opcije bliske Prištini neće biti moguće uticati na dešavanja u pokrajini, jer će lokalne institucije tada biti okrenute ka Prištini, a ne Beogradu. Njihov cilj je da na vlast dovedu poslušnike koji će za njih odrađivati prljav posao", naveo je Pantić koji je bio predvodnik barikada na graničnim prelazima i ljuti protivnik  sporazuma iz Brisela. Za sebe kaže i da nije promenio politički stav, već se odlučio za promenu načina borbe.

Oba ova lidera slažu se u oceni da vlasti u Prištini ne odgovara da se formira jaka Zajednica srpskih opština. Tačnije: Prištini  odgovara da je vode neuki i nepismeni ljudi. "Sa takvim ljudima Prištini će biti lako da manipuliše", smatra Ivanović.

srbijapanticPantić tvrdi da upravo iz pomenutih razloga Priština manipuliše biračkim spiskovima jer ne dozvoljava da glasa oko 250 hiljada Srba. "Trpećemo sva ta poniženja do 3. novembra, a onda ćemo početi da gradimo naš entitet koja će biti brana nasilnoj integraciji i uspostavljanju albanskih institucija", rekao je Pantić.

Prijetnje ili greške u prevodu: Dodatnu zabunu među srpskim biračima uneo je i izgled biračkog listića na  kojem se nalazi grb Kosova. Iako Pantić tvrdi da će pozvati Srbe na bojkot ukoliko se ne odštampaju neutralni birački listići te da je, kako kaže, "krajnje vreme da prestanemo da govorimo diplomatskim rečnikom", Vlada Srbije nije podržala takav stav svog favorita. Tako Pantićeva poruka deluje samo kao zadovoljenje forme; nešto u stilu - nije da se nismo oglasili.

srbijasrbi
Iako su do sada predstavnici međunarodne zajednice uvek gledali u Beograd kada se radi o ponašanju kosovskih Srba, sada je EU, odlukom da Priština može da otpočne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dala direktnu podršku sadašnjoj kosovskoj vlasti koju predvodi premijer Hašim Tači. Zanimljivo, ova podrška je došla baš u momentu kada Tačiju opada popularnost među biračima. Uprkos tome, simpatije prema Kosovu naročito prema Tačiju nije krio ni premijer Turske Redžep Tajip Erdogan. Prilikom nedavne posete Kosovu on je izjavio: "Kosovo je Turska, a Turska Kosovo".

Za Beograd je ova izjava diplomatski skandal, pa je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić tražio izvinjenje Turske, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić konstatovao da je to "turska agresija bez oružja". Naravno, sve se završilo na tumačenju ambasadora Turske u Beogradu da je -  u stvari - pogrešio prevodilac!?

Umesto podrške iz Brisela Srbima na Kosovu bi uoči izbora, u petak, trebalo da stignu političari iz Beograda. Posetu su najavili Dačić, Vulin i Vučić, s tim što se kosovske vlasti tokom cele kampanje protive ulasku srpskih ministara jer se direktno uključuju u kampanju i šalju političke poruke.

Tokom kampanje do sada su Kosovo posetili srpski ministri poljoprivrede i energetike, dok je ministru Vulinu zbog političke agitacije ne samo zabranjen ulaz već je za njim i izdata poternica pošto je granicu Kosova prešao ilegalno.

srbijapristinaŠta donose izbori: U atmosferi napetosti i porasta nasilja, ilegalnog ulaska ministra Vulina na Kosovo, podrške premijera Turske Prištini izbori za Srbiju imaju dva cilja.

Pre svega, oni će biti najbolji pokazatelj koliko su uspeli briselski pregovori i da li će Srbija otpočeti pregovore o pridruživanje EU u januaru sledeće godine - odnosno kako će dalje napredovati ka EU. Za kosovske Srbe izbori znače formiranje Zajednice srpskih opština i njeno legalno finansiranje iz Srbije u čiji će novčane tokove uvid imati i Priština - što je dosada bilo nemoguće.

Na prvi pogled reklo bi se da niko ništa ne gubi, samo je pitanje šta će desiti i kako će se ponašati oni Srbi koji ne budu imali svoje predstavnike u lokalnim parlamentima jer od 30 lista prosto je nemoguće da svaka ima svoje odbornike. Pošto je sasvim izvesno da će biti mnogo nezadovoljnih u nedelju veče, pitanje se prosto nameće: da li će se nakon 3. novembra dizati političke barikade na dva kraja, prema Prištini i prema Beogradu?

Violeta CVEJIĆ

Portal Analitika