Svijet

Panorama: Amerikanci špijunirali i papu!

papa
A
meričke špijunske službe prisluškivale su i Vatikan i Papu, navodi talijanski tjednik Panorama, koji pripada obitelji Berlusconi u broju od četvrtka.

Panorama: Amerikanci špijunirali i papu!
Portal AnalitikaIzvor



Od 46 miliona telefonskih poziva prisluškivanih u Italiji, prema internet stranici Cryptome, bilo je i poziva u i iz Vatikana, piše Panorama i ne navodi svoj izvor u tom članku koji je u srijedu poslan raznim medijima.

Cryptome navodi da je 46 miliona telefonskih poziva prisluškivano u Italiji tokom mjesec dana, na kraju 2012. i početkom 2014. ali informaciju su italijanske tajne službe nezvanično demantovale.

"Strahujemo da je američko 'veliko uho' nastavilo prisluškivati razgovore crkvenih velikodostojnika do početka konklave 12. ožujka, kada je izabran papa Franjo, uključujući i razgovore u i iz rezidencije Rima gdje su živjeli kardinal Horhe Mario Bergoljo, sadašnji papa Franjo i drugi crkveni dostojanstvenici", nastavlja nedjeljnik.

"Sumnja se da su i razgovori budućeg Pape bili kontrolisani. Prema izvještajima Wikileaksa, Bergoljo je bio na meti američkih tajnih službi", dodaje Panorama.

Glasnogovornik Vatikana otac Federiko Lombardi je minimalizirao važnost te informacije.

Sjedinjene Države su u utorak kategorički odbacile nedavne optužbe prema kojima su njihove službe prisluškivale komunikacije u Evropi i navele da su te podatke podastrle europske obavještajne agencije.

 

 

(index.hr)

Portal Analitika