Društvo

Lukšić u Londonu: Crna Gora ima snažnu podršku UK na evroatlantskom putu

luka
T
okom drugog dana posjete Londonu, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić sastao se sa državnim sekretarom za vanjske poslove Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Vilijamom Hejgom, te Lordom Timom Bosvelom, predsjednikom Odbora za Evropsku uniju u Gornjem domu parlamenta, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Lukšić u Londonu: Crna Gora ima snažnu podršku UK na evroatlantskom putu
Portal AnalitikaIzvor

 

"Crna Gora ima snažnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva na evropskom i evroatlantskom putu"- ocijenio je drzavni sekretar Hejg na sastanku sa potpredsjednikom Lukšićem.

On je kazao da je Vlada UK pokazala veliku privrženost i entuzijazam prema politici proširenja zemalja Zapadnog Balkana, ocjenjujući da ono ima vitalan značaj za države regiona. On je iskazao ispremnost njegove zemlje da i ubuduće pomaže dalji evropski i evroatlantski put Crne Gore, te u tom smislu iskazao uvjerenje da će se nastaviti pozitivan trend u razvoju odnosa dvije zemlje.

Hejg se posebno interesovao za jačanje saradnje dvije države u oblasti ekonomije. U tom smislu, on je upoznao potpredsjednika Lukšića sa interesovanjem britanskih kompanija za investiranje u energetske projekte u Crnoj Gori.

U smislu jačanja ekonomskih odnosa,  pozdravo je inicijativu za održavanje Crnogorsko-britansko investicionog foruma naredne godine.   Potpredsjednik Lukšić se zahvalo za konkretne i vrijedne projekte podrške evropskim i evro-atlantskim integracijama Crne Gore. Britanskog kolegu je upoznao sa naporima Crne Gore kada su u pitanju ključne oblasti, ističući da je Crna Gora svjesna odgovornosti, kada je riječ o novom pristupu, imajući u vidu da će naše iskustvo u poglavljima 23 i 24 poslužiti kao dobar primjer zemljama regiona na putu evropske integracije.

U oblasti evroatlantskih integracija, potpredsjednik je kazao da je Crna Gora otpočela implementaciju četvrtog akcionog plana za članstvo u NATO, koji tretira sva ključna pitanja iz te agende, te izrazio očekivanje za  otvorenost Alijanse u kontekstu održavanja politike otvorenih vrata, na osnovu indivudalnih rezultata.   Sagovornika je upoznao i sa novom inicijativom Zapadnobalkanska šestorka, koja ima za cilj zajednički nastup i osnaženo djelovanje i saradnju država regiona u cilju materijalizacije inicijativa i projekta od značaja za građane.

Hejg je kazao da opipljive i konkretne incijative mogu pomoći pretpristupni proces država regiona.   Lord Bosvel, predsjednik komiteta u Gornjem domu Parlamenta pohvalio je impresivan napredak Crne Gore, ističući da smo na pravom putu kada su u pitanju integracije u EU.

On je kazao da ce UK nastaviti da podžava integracione procese u Crnoj Gori, ocjenjujući da je regionalna saradnja država regiona važan aspekt integracija Zapadnog Balkana u EU. Bosvel je pohvalio pragmatičnost koncepta nove inicijative Zapadnobalkanska sestorka, ističući da će zajednički nastup država regiona doprinijeti boljoj iskorišćenosti EU fondova, te ekonomskom razvoju. On je ocijenio da postoji značajn prostor za unapređenje parlamentarne saradnje kroz prenos iskustva.

Lukšić je lorda Bosvela upoznao sa obavezama iz evropske i evroatlantske agende, te mogućnostima za saradnju u kontekstu jačanja ekonomske saradnje, te važnoj ulozi Crne Gore u kontekstu regionalnih odnosa.   Tokom posjete Londonu, potpredsjednik Lukšić je održao predavanje na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (London School of Economics and Political Science- LSE) na temu "Vanjsko-politički prioriteti Crne Gore".

Portal Analitika