Društvo

Budva: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u januaru

3010vodeotpad
R
adovi na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Vještici privedeni su kraju i postrojenje za područje Budve i Bečića biće pušteno u pogon u januaru 2014. godine, saopštila je opština Budva.

Budva: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u januaru
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom izjave su dali Cvetko Pajković, sekretar za investicije u Opštini Budva, Gunter Faust direktor WTE odjeljanja, koje je gradilo postrojenje u Budvi i Goran Vukobratović. direktor firme Proing, koja je vršila nadzor nad radovima.

Gunter Faust direktor WTE odjeljanja, koje je gradilo postrojenje u Budvi kazao je da je postrojenje urađeno po najnovijim evropskikm standardima. Objasnio je da se prečišćavanje sastoji se iz tri faze , mehaničko, koje sakuplja grubi otpad, pijesak i sve materije veće od 4 mm. U biološkoj fazi biće prečišćene sve štetne hemijske supstance, a u posljednjoj fazi, hemijskim putem biće prećišćen talog sa dna postrojenja, kada će  97 odsto prečišćena voda odlaziti nazad u more.

Ovom sistemu prečišćavanja takođe  pripada transportni potisni odvod koji će kanalizaciju  iz Budve, Bečića i Svetog Stefana direktno dovoditi do glavnog postorjenja, kao i gravitacioni odvod koji će prečišćenu vodu vraćati u more. Na plaži u Bečićima, upravo se privode kraju radovi na postavljanju tog gravitaciong podmorskog ispusta. Faust je najavio i da WTE trenutno radi na  izradi projekta za sistem za prečišćavanje u Buljarici i da će uslovi za izgradnju biti stvoreni za 5 mjeseci.

3010preciscavanje
Cvetko Pajković, sekretar Sekretarijata za investicije u Opštini Budva, istako je da postoji nekoliko modela otplate ovog projekta, vrijednog 60 miliona eura, te da je planirano da opština isplaćuje 6 miliona godišnje. Jedan od modela jeste da dio kredita otplaćuju građani Budve, dio turisti u vidu takse za zaštitu životne sredine, a dijelom će biti otpalćivan iz budžeta Opštine Budva. Sekretar je najavio da će uskoro biti organizovane javne rasprave na kojima će i građani biti u prilici da daju svoje predloge i sugestije, kako bi se pronašao najravnopravniji model za sve subjekte.

Goran Vukobratović, čija je frima vršila nadzor je naglasio da je  zadovoljan tempom radova, te da su oni izvršeni na visokom nivou, uz konstntnu pratnju inženjera i stručnjaka i najavio da će sistem za prečišćavanje odpadnih voda za područje Budve i Bečića, biti završen u svim fazama do početka 2014.

Portal Analitika