Politika

ĐUKANOVIĆ: Da su usvojeni vladini zaključci oko KAP-a imali bismo strateškog partnera

3010djukanovic
P
redsjednik Vlade Milo Đukanović rekao je da je Kombinat aluminjuma Podgorica i prije privatizacije bio u dugovima, i da je privatizacija bilo najbolje rješenje koje je Vlada učinila.

ĐUKANOVIĆ: Da su usvojeni vladini zaključci oko KAP-a imali bismo strateškog partnera
Portal AnalitikaIzvor

Premijer je istakao da se ne slaže se konstatacijom lider SNP-a Srđe Milića da je ugovor o poravnanju štetan.

- Nakon donošenja zaključaka u Skupštini, Vlada je predano radila na preuzimanju akcija od CEAC-a. Zaključeno je da je arbitražni postupak preskup i dugotrajan. Vlada je zato predložila parlamentu da ona preuzme akcije. Naše mišljenje je i danas da su vladini zaključci najbolji i oni bi donijeli strateškog partnera fabrici. Vlada je predložila model i rješenje, a uspjeh KAP-a je upitan jer zaključci vlade nijesu usvojeni - kazao je Đukanović.

Premijer je rekao da je motor crnogorskog razvoja energetika, turizam, ali i čuvanje industrijskih kapaciteta. Đukanović je saglasan sa Milićem da će oni koji ostanu bez posla u KAP-u dobiti određenu nadoknadu.

NATO integracije: Na pitanje šefa kluba poslanika SDP-a Borislava Banovića, koji je tražio informaciju o koracima koje preduzima Vlada u procesu pridruživanja NATO-u, te koji su dalji koraci u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, modernizacije crnogorskih oružanih snaga i ukazivanju javnosti na važnost na članstvo u NATO, Đukanović je rekao da napore doživljava kao preduslove za unapređenju života građana.

- Članstvo u NATO je prioritet kojem smo posvećeni - rekao je Đukanović, navodeći da je to važno i sa aspekta ekonomskog razvoja Crne Gore, jer stvaramo sliku pouzdanog partnera.

Banović je, međutim, istakao da "ipak možemo uraditi više".

"Ako stvarno svi dijelimo to opredjeljenje, jer postoji sumnja da možda mi nijesmo još uvijek načisto sami sa sobom oko članstva u NATO”, rekao je Banović.

Afera "Snimak": Lider Pozitivne Darko Pajović pitao je premijer hoće li biti utvrđena politička odgovornost aktera afere "Snimak", te da li će pojedini članovi Vlade odgovarati zbog toga.

"Od prvog dana sam saopštio kristalno jasan stav o aferi Snimak kao jednoj od niza afera pokrenutih od strane dijela opozicije i njima naklonjenih medija", rekao je Đukanović.

U više navrata, kako je rekao, apelovao je na nadležne da preduzmu sve neophodne radnje u cilju rasvjetljavanja afere.

"Kao premijer iskazivao sam povjerenje u sve grane vlasti. Pa i u ovom konkretnom slučaju", pojasnio je Đukanović.

Na to je Pajović je kazao da je neophodna politička odgovornost aktera Snimka, jer je riječ o poslaniku DPS-a.

"Ne stoji tvrdnja da je Anketni odbor uradio kompletan posao, to je bio tehnički izvještaj. Mnogo puta sam rekao, mnoge benefite vašeg načina rada danas upravo dijele oni sa vama (SDP)", kazao je Pajović, navodeći da nema ličnih stavova ako se zloupotrebljava dodjela kredita i ako se zloupotrebljava Zavod za zapošljavanje.

Foto: rtcg

Portal Analitika