Abiznis

MBA: Bez učešća privatnog sektora nema pravih rješenja za biznis

mba
I
zvještaj Svjetske banke o lakoći poslovanja-Doing Business pokazuje novi napredak Crne Gore na listi zemalja obuhvaćenih Izvještajem-44 mjesto među 189 zemalja, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse.

MBA: Bez učešća privatnog sektora nema pravih rješenja za biznis
Portal AnalitikaIzvor

 

To je bolja pozicija za sedam mjesta u odnosu na prethodni Izvještaj. Dakle, Crna Gora poslednjih godina pokazuje stalni napredak po pitanju lakoće poslovanja. Kontinuitet uspješnosti je veoma važan, ali nikako ne smije da zavara. On je kolebljliv i veoma lako promjenljiv, ukoliko se ne nastavi sa reformama u tom smislu. Posebno je to važno imati na umu, naročito kada su u pitanju indikatori pozitivni za nas, oni koji pokazuju napredak Crne Gore u određenoj oblasti. Ubuduće, treba nastojati da se ne događa da određena oblast koja je u jednoj godini pokazala napredak, u sledećoj godini ima negativan trend, mada to ne zavisi samo od našeg angažovanja.

-Vlada zaista ulaže napor da se stvari u kontinuitetu odvijaju u pozitivnom smjeru. I to treba podržati. Ipak, treba reći, da itekako ima prostora za dalji napredak kada je biznis ambijent u pitanju, ondosno lakoća poslovanja u Crnoj Gori. Neophodno je brže i jednostavnije djelovanje u tom pravcu. S tim u vezi, sigurni smo da je uloga poslovnih asocijacija koje se bave pitanjima razvoja biznisa u svemu tome veoma značajna. Jer, bez kvalitetnih predloga od strane privatnog sektora, ne možemo dolaziti do praktičnih zakonskih rešenja kada je biznis i uslovi za njegov razvoj u pitanju. I toga su predstavnici Vlade sve više svjesni, zato je i angažovanje predstavnika privatnog sektora u raznim tijelima Vlade sve izraženija sa tendencijom njegovog sve većeg i intenzivnijeg učešća u godinama koje su pred nama. Dakle, svi ovi pozitivni pomaci su i uspjeh privatnog sektora, odnosno svih poslovnih asocijacija koje ga predstavljaju, a koje se bave pitanjima biznisa i njegovog razvoja. I tu činjenicu treba naglasiti. Npr. MBA je zajedno sa Centrom za preduzetništvo i ekonomski razvoj (CEED) u 2013. realizovala projekat finansiran od USAID-a u četiri opštine sjevernog dijela Crne Gore koji je imao za cilj ‘’Unapređenje poslovnih procesa izdavanja dozvola i licenci’’ u oblastima turizam, poljoprivreda i izdavanje građevinskih dozvola. U budućnosti, gotovo ništa manja odgovornost za uspjeh ili neuspjeh određenih aktivnosti koje se tiču biznisa treba da bude na strani nevladinog sektora, naravno ukoliko se stvore najoptimalniji uslovi, ne samo za njegovo aktivno učešće u kreiranju poslovnog ambijenta, već i u smislu njegovog, ničim ograničenog uticaja na donosioce odluka. Tek u takvim uslovima njegov značaj za razvoj privatnog sektora će doći do punog izražaja, navodi se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika