Abiznis

Rast kreditne aktivnosti i rekordna štednja stanovništva

eurook
U
kupno odobreni krediti i ostala potraživanja banaka su na kraju avgusta tekuće godine iznosili  su 2,53 milijarde eura, što predstavlja rast od 1,3 odsto na mjesečnom nivou, dok su u odnosu na decembar 2012. godine krediti i ostala potraživanja banaka viši za 8,4 odsto, pokazuju podaci Centralne banke.

Rast kreditne aktivnosti i rekordna štednja stanovništva
Portal AnalitikaIzvor

Da kriza jenjava, pokazuju podaci po kojima konnstantno rastu depoziti stanovništva.

- Depoziti u bankama su u avgustu 2013. godine iznosili 2,14 milijardi eura, i bilježe rast od 3,3 odsto na mjesečnom nivou, dok u odnosu na decembar 2012. godine bilježe rast od 8,3 odsto. U ročnoj strukturi ukupnih depozita na kraju avgusta dominantno učešće od 57,2 odsto imali su oročeni depoziti, dok su depoziti po viđenju činili 42,7 odsto ukupnih depozita. Preostalih 0,1 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

- U strukturi ukupnih oročenih depozita, najveće učešće imali su depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine (46,7 odsto) i depoziti ročnosti od jedne do tri godine (31,5 odsto). Depoziti stanovništva su na kraju avgusta 2013. godine iznosili 1, 21 milijardi eura i viši su za 2,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok su u odnosu na decembar 2012. godine viši za 6,2 procenta. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni depoziti su činili 68,4 odsto, depoziti po viđenju 31,5 odsto, dok se neznatan dio odnosio na sredstva na escrow računu, podaci su CBCG.

Portal Analitika