Svijet

Špansko tužilaštvo najavilo istragu o američkom špijuniranju

3010spijanje
Š
pansko državno tužilaštvo pokrenulo je juče predistražne radnje povodom izvještaja prema kojima su američke tajne službe špijunirale milione španskih građana, prenosi T portal.

Špansko tužilaštvo najavilo istragu o američkom špijuniranju
Portal AnalitikaIzvor

Državni tužilac Eduardo Tores-Dulse odobrio je proces prikupljanja relevantnih informacija, nakon što je list El Mundo u ponedjeljak objavio članak o tome kako su SAD pratio više od 60 miliona telefonskih razgovora španskih državljana, stoji u saopštenju iz njegovog kabineta.

Španci su u ponedjeljak pozvali na razgovor američkog ambasadora kako bi s njim razgovarali o spomenutom pitanju. Slična izvještaji o američkom špijuniranju u Francuskoj i Njemačkoj izazvali su pometnju u diplomatskim odnosima između zvaničnog Vašingtona i njegovih evropskih saveznika.

Ministar vanjskih poslova Španije Hoze Manuel Garsija-Margaljo rekao je da će, ukoliko se ustanovi da su izvještaji istiniti, „nestati povjerenje između dvije zemalje“.

Garsija-Margaljo, koji je juče boravio u Letoniji, istakao je kako između Španije i SAD-a postoje bliske veze, i dodao da pregovori o slobodnoj trgovini između Evrope i SAD-a neće biti prekinuti.

Foto: dw.de

Portal Analitika