Abiznis

Indija pogođena odlivom kapitala

2910indija
I
ndija je jedna od zemalja rastućih ekonomija koja je najviše pogođena odlivom stranog kapitala ka Evropi i SAD, prenose svjetske agencije.

Indija pogođena odlivom kapitala
Portal AnalitikaIzvor

Vrijednost stranog kapitala koji se od jula do avgusta ove godine "preselio" iz Indije na druge destinacije procjenjuje se na 15 milijardi dolara.

Zbog ogromnog odliva kapitala tokom ljeta, nacionalna moneta Indije, rupija, izgubila je 18 odsto vrijednosti, prenio je list Mond.

Poslije finasijske krize 2009, Indija je iskoristla pad potražnje na zapadnim tržištima i podstakla je unutrašnju potrošnju. Ali, zbog nemogucnosti domaće industrije da odgovori na zahtjeve rastućeg indijskog tržišta, kao i odsustva razvoja zastarjele infrastrukture, rast izvoza je produbio trgovinski deficit.

Strani investitori gube interesovanje za Indiju zbog komplikovane političke situacije u zemlji i skandala vezanih za korupciju. Pad rupije je, ipak, doveo do pada komercijalnog deficita.

Sada je neophodno da se što prije podigne industrijska proizvodnja, s obzirom da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečiju ove godine pao na 4,4 odsto, što je najlošiji rezultat od 2009.

Proizvođački sektor je u krizi, a poljopriveda i uslužne djelatnosti teško da značajnije mogu da utiču na podsticanje ekonomskog rasta.

 

Portal Analitika