Region

"Fajnenšel tajms": Istinsku moć u srpskoj vladi ima Vučić

2910OKVUCICH
I
stinsku moć u srpskoj vladi ima njen prvi potpredsjednik Aleksandar Vučić, konstatuje britanski "Fajnenšel tajms" i ocjenjuje da bi Vučić i njegova Srpska napredna stranka na eventualnim izborima mogli da osvoje dovoljno ubjedljivu pobjedu, koja bi im omogućila da vladaju bez sadašnjeg koalicionog partnera i koja bi im dala čvrst mandat da sprovedu teške reforme, prenosi Blic.

"Fajnenšel tajms": Istinsku moć u srpskoj vladi ima Vučić
Portal AnalitikaIzvor

Fajnenšel tajms u tesktu pod naslovom "Istinsku moć u srpskoj vladi ima Vučić", navodi da bi vicepremijer i lider naprednjaka mogao da iskoristi politički zamah početka pristupnih pregovora sa EU na eventualnim prijevremenim izborima.

U Srbiji su parlamentarni izbori održani prije skoro 18 mjeseci, ali ključno pitanje političke debate sada je da li će novi izbori biti održani na proljeće, podsjeća list.

Nošen talasom popularnosti, lider najveće stranke u vladajućoj koaliciji, prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić nije potvrdio da razmišlja o prijevremenim izborima, ali, oprezno, nije ni isključio tu mogućnost.

- Ne mogu da garantujem da nećemo imati izbore, ali više bih volio da veće napore uložimo u razvoj zemlje - citira list Vučića iz jednog ranijeg intervajua za Fajnenšel tajms. - Nijesam baš voljan da idem na izbore, ali ako se pojavi više tvrdnji opozicione strane da nemamo legitimitet, reći ćemo, ok, hajde da provjerimo - navodi list.

Špekulacije o održavanju izbora su intenzivirane prošlomjesečnom smjenom Dragana Đilasa sa mjesta gradonačelnika Beograda zbog čega su lokalni izbori zakazani za proljeće. Opšti izbori bi mogli biti održani u isto vrijeme, konstatuje list.

Ako, shodno očekivanjima, EU odobri da pregovori o članstvu Srbije počnu početkom sljedeće godine, čini se da bi Vučić želio da iskoristi taj politički zamah, ocjenjuje list.

Posljednje ankete javnog mnjenja ukazuju da on i njegova Srpska napredna stranka mogu da osvoje dovoljno velku pobjedu koja bi im omogućila da vladaju bez sadašnjeg koalicionog partnera Socijalističke partije Srbije premijera Ivice Dačića.

To bi takođe donijelo naprednjacima i čvrst mandat da sprovedu teške reforme koje je vlada pokrenula ovog mjeseca.

Podsjećajući na rezultate prošlogodišnjih izbora, list navodi da su "naprednjaci ušli u koaliciju sa socijalistima što je Dačiću omogućilo da postavi svoju cijenu: mjesto premijera, dok rejting demokrata od tada rapidno opada".

Dačić se od tada profilisao kao pregovarač Srbije u razgovorima o normalizaciji odnosa sa Kosovom koji su kulminirali sporazumom postignutim u aprilu.

"Međutim, kod kuće se pokazalo da je istinska moć u vladi u rukama Vučića", ocjenjuje britanski list podsjećajući da je Vučić ujedno i naslijedio predsjednika Tomislava Nikolića na mjestu šefa naprednjaka.

Kao prvi potpredsjednik vlade, Vučić je preuzeo takođe odgovornost za nadgledanje srpskih obavještajnih agencija.

To mu je obezbijedilo platformu za njegovu najpopularniju - iako kontroverznu - inicijativu - a to je borba protiv korupcije koja je otišla toliko daleko da je dovela do hapšenja najbogatijeg čovjeka u Srbiji, tajkuna Miroslava Miškovića u decembru prošle godine.

Kritičari i oni koji su se našli na udaru te borbe smatraju da se ona vodi selektivno u populističke svrhe i radi slabljenja političkih protivnika, dok Vučić negira da je antikorupcionaška kampanja politički motivisana.

- Nije moja krivica što je Demokratska stranka bila na vlasti 12 godina i što su umiješani u skoro svaki kriminalni slučaj u zemlji - rekao je on.

Na optužbe Dragana Đilasa da njegova smjena sa mjesta gradonačelnika predstavlja jedan od brojnih signala da Srbija "klizi u diktaturu i jednopartijsku vladavinu", Vučić kaže da tu nema ničeg nedemokratskog, podsjeća list.

- Ovo je demokratija, socijalisti su se predomislili - rekao je on, podsjeća list.

Nova srpska vlada je ocjenjuje list, zadobila povjerenje međunarodne zajednice jer je učinila korak ka normalizaciji odnosa sa Prištinom.

- Iako je taj korak vezan za Kosovo izgledao rizičan na polju unutrašnje politike, činjenica da je on obezbijedio najvjerovatniji početak pregovora sa EU u januaru doprinijela je popularnosti naprednjaka i osnažila Vučića - zaključuje Fajnenšel tajms.

Portal Analitika