Društvo

Kojičić u Berlinu predstavio aktivnosti CG u zaštiti od diskriminacije

2910kojicicok
S
avjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić učestvovao je na UNICORN „LGBT kongresu“ i LGBT konferenciji „Stick & Stone“, koji održani u Berlinu 25. i 26. oktobra ove godine.

Kojičić u Berlinu predstavio aktivnosti CG u zaštiti od diskriminacije
Portal AnalitikaIzvor

Tokom boravka u Berlinu Jovan Kojičić je razgovarao u saveznom Ministarstvu pravde, sa Klausom Majer-Kabrijem, rukovodiocem Štaba za EU poslove i međunarodnu saradnju a u Ministarstvu vanjskih poslova sa Markusom Loningom, specijalnim izaslanikom Savezne vlade za manjinska prava i Kristofom Retzlafom, šefom Odsjeka za EU poslove i EU proširenje.

U razgovorima je učestvovala i ambasadorka Crne Gore u SR Njemačkoj Vera Joličić - Kuliš.

Savjetnik Kojičić je sagovornike upoznao sa dosadašnjim i planiranim aktivnostima Vlade Crne Gore u usvajanju i implementaciji politika u oblasti promocije ljudskih prava i zaštite od diskriminacije, naglašavajući njen unutrašnji, ali i regionalni aspekt. U tom smislu, posebno apostrofirao značaj usvojene Strategije o poboljšanju kvaliteta života pripadnika LGBT populacije za period 2013-2018. godine, ako i nedavno potpisanu Zajedničku izjavu o borbi protiv homofobije i transfobije.

Sa njemačke strane iskazana podrška Crnoj Gori i spremnost za dalje unapređenje partnerske saradnje. Posebno istaknut značaj koji Vlada Crne Gore pridaje pitanju ljudskih prava i zaštite od diskriminacije i odato priznanje za rezultate koje do sada ostvarila na ovom polju. Istovremeno, u ovom kontekstu ukazano na značaj otvaranja poglavlja 23 i 24, koje se očekuje do kraja ove godine, i efikasne implementacije usvojene legislative. S tim u vezi, u Ministarstvu pravde ocijenjeno da će potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između crnogorskog i njemačkog ministarstva pravde dodatno doprinijeti snaženju i konkretizaciji saradnje u ovoj oblasti. Takođe, zajednički pozdravljena saradnja sa njemačkom Fondacijom za međunarodno pravnu saradnju - IRZ.

U svim razgovorima je prenijeta spremnost za razmjenu mišljenja i pružanje ekspertize u skladu sa našim potrebama, uz akcenat da će Njemačka, kao do sada, nastaviti da konstruktivno i konkretno podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, uz ponovljeno očekivanje da će do kraja ove godine biti otvorena poglavlja 23 i 24.

Kojičić je takođe posjetio kancelariju međunariodne humanitarne organizacije Human Rights Watch u Berlinu, gdje je razgovarao sa Borisom Ditrihom.

Portal Analitika