Društvo

Za put kroz durmitorski prsten 790.000

2910pluzine
P
ut Nikovići - Crkvičko Polje na Pivskoj Planini u opštini Plužine u dužini od 8,6 kilometara, od danas je zvanično pušten u saobraćaj, prenosi Mina biznis.

Za put kroz durmitorski prsten 790.000
Portal AnalitikaIzvor

Projekat je ukupne vrijednosti oko 790 hiljada EUR, a najveći dio novca obezbijedila Evropska Unija (EU) sredstvima iz Predpristupnih fodova (IPA).

Put su zvanično, simboličnim presijecanjem vrpce, otvorili šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič i predsjednik opštine Plužine Mijuško Bajagić.

Drobnič je kazao da se nada da će ta saobraćajnica olakšati uslove za život mještanima, a turistima omogućiti bezbjedan putovanje.

„Drago nam je da novac EU možemo uložiti u konkretne projekte namijenjene lokalnim zajednicama, kao što je rađeno u protekle četiri godine kada je obezbijeđeno 9,75 miliona EUR“, rekao je Drobnič.

Prema njegovim riječima, ovakvi projekti biće realizovani i u narednim godinama, mada će sada novac iz IPA fondova, kako je kazao, biti više usmjeren za neposredno ispunjavanje uslova za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

„Na taj način će se otvoriti put do dodatnih sredstava koja će Crna Gora moći da koristi nakon ulaska u EU“, rekao je Drobnič.

Na pitanje da li je to zadnje ulaganje u projekte infrastrukture Drobnič je kazao da nije, ali da „ treba biti svjestan da će sada možda struktura potrošnje biti drugačija i više namijenjena neposrednom ispunjavanju uslova za članstvo u EU, odnosno prenosu zakonodavstva i uspostavljanju institucija, koji predstavljaju uslov za ulazak“.

Bajagić je kazao je da je ukupna vrijednost urađene saobraćajnice od 8,5 kilometara oko 790 hiljada EUR od kojih je Evropska Unija izdvojila 20 odsto, a opština šest procenata.

Bajagić je naveo da je riječ o veoma značajnoj saobraćajnici ne samo za žitelje okolnih sela već i za valorizaciju turističkih potencijala, za koji je EU obezbijedila oko 585 hiljada ili 74 odsto, Vlada 20 procenata, a ostatak opština.

„Ovo je najkraći put od Žabljaka prema Šćepan Polju i Tari kao najpopularnijim turističkim predjelima, a ujedno je i alternativna saobraćajnica za magistralni put od Plužina ka Šćepan Polju i Foči, u situacijama kada u kanjonu bukti požar ili prorade sniježne lavine. Nadam se da će završetkom ovog projekta porasti broj turista koji posjećuju ove naše turističke destinacije“, kazao je Bajagić.

Radove na putu, koji će od sada biti bezbjedniji za saobraćaj, podgorička firma Hidrokop počela je u oktobru prošle godine, ali je zbog vremenskih uslova gradnja bila prekinuta pola godine.

foto: pluzine.montenegro.com

Portal Analitika