Društvo

Zabranjena prodaja krastavaca iz Albanije

2910krastavac
M
inistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zabranilo je stavljanje u promet svježeg krastavca iz Abanije uvoznika Truka trade d.o.o, iz Podgorice, prenosi portal RTCG.

Zabranjena prodaja krastavaca iz Albanije
Portal AnalitikaIzvor

"Ministarstvo je zabranilo stavljenje u promet svježeg krastavca uvozniku Truka trade d.o.o na osnovu Izvještaja o ispitivanju i Stručnog mišljenja CETI-a, kojim je utvrđen povećan sadržaj rezidua pesticida, tokom sprovođenja Programa monitoringa te supstance u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla za 2013. godinu i činjenice da postoje dokazi o mogućem štetnom djelovanju hrane na zdravlje ljudi koje su naučno utemeljene", saopšteno je iz tog resora.

Iz Ministarstva su kazali da je za 761 kilogram svježeg krastavca uvezenog iz Albanije ustanovljeno da ima povećan sadržaj aktivne materije spiroksamina u količini od 0,094 mg/kg, što prevazilazi propisan MRL 0,05 mg/kg u skladu sa EU legislativom.

Ministarstvo je takođe tražilo od Uprave za inspekcijske poslove da se pojača inspekcijski nadzor u skladištu uvoznika i maloprodajnim objektima, u cilju potvrde da se sporni proizvod ne nalazi u prometu, kao i da se pojača inspekcijski nadzor prilikom uvoza pomenutog proizvoda.

Kako se navodi, sporni proizvod će biti uništen po Rješenju Sanitarne inspekcije.

Iz ministarstva apeluju na potrošače da obrate pažnju pri kupovini tih proizvoda i prijave eventualno prisustvo ovog proizvoda na tržistu Fitosanitarnoj upravi ili Upravi za inspekcijske poslove.

"Preduzete radnje su prije svega motivisane namjerom da se preventivno djeluje i zaštiti zdravlje potrošača. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja prati dalji razvoj situacije, i o svim novim dešavanjima redovno će obavještavati javnost", dođe se u saopštenju.

Foto: rtcg.me

Portal Analitika