Politika

ĐUKANOVIĆ: Ne može nas podučavati partija koja dobija pet, sedam ili devet odsto

miloradiook2910
P
redsjednik Vlade i Demokratske partije socijalista  Milo Đukanović rekao je u intervjuu Radiju Crne Gore, da politička konkurencija DPS-a, bilo u opoziciji ili u okviru vladajuće koalicije, nije kvalifikovana da daje preporuke i da ih ne može podučavati „partija koja na izborima dobija pet, sedam ili devet odsto“.

ĐUKANOVIĆ: Ne može nas podučavati partija koja dobija pet, sedam ili devet odsto
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je istakao da je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao politički stav DPS-a kada je u pitanju afera „snimak“ i da im ne pada na pamet da u okviru partije traže političku odgovornost.

- Imam dobronamjernu sugestiju našim političkim konkurentima, bilo da su u našem bloku vladajuće koalicije, ili u opozicionom bloku - ukoliko želite da nekome dajete preporuke, morate biti kvalifikovani. Smiješno bi bilo kada bi učitelj dobijao preporuke od đaka u školi. I ovdje imamo jednu partiju koja 20 godina dobija 40 odsto na izborima ili više, i sada imate pretenziju partije koja dobija 5, 7 ili 9 odsto da podučava ovu partiju što bi trebala da radi, i očekivanje da bi ta vladajuća partija trebala da prihvata sugestije, da bi na taj način izašla u susret konkurenciji da se samouništi - rekao je Đukanović za Radio Crne Gore.

Premijer je kazao da se sada pokušava "održati u životu" proces suđenja DPS-u.

- Opet se potencira pitanje političke odgovornosti za aferu „snimak“. Kakve političke odgovornosti? Da li je parlament stavio tačku na to pitanje, očekujete li da će DPS da prihvati sugestiju naše političke konkurencije što da radimo unutar naših redova - da se diferenciramo kao u dobra stara komunistička vremena?!

Politički direktor je rekao politički stav naše partije, i ne  pada nam na pamet da to radimo. To smo vidjeli na primjeru LSCG, kada je lider LCSG-a u svom rastrojstvu ugasio partiju. DPS je jedan ozbiljan politički subjekt, koji je uprkos svom negativnom stavu prema aferi „snimak“, prihvatila da učestvuje u parlamentarnoj istrazi i za nas je to pitanje završeno – zaključio je Đukanović.

Premijer je podsjetio da je epilog parlamentarne istrage o aferi „snimak“ da se nijedna tvrdnja nije potvrdila i da nijedna nije mogla da dobije najmanju nadpoloviču većinu u radu anketnog odbora.

- Očigledno da naša politička konkurencija smatra zločinom što DPS posljednjih 20 godina tako ubjedljivo pobjeđuje na političkoj sceni i čuva povjerenje koje joj ukazuju građani Crne Gore – rekao je premijer.

Bez bojkota kad dižu platu: Đukanović se zapitao što znači da će neko nastaviti selektivno da radi u parmentu aludirajući na poruke iz Demokratskog fronta da će „selektivno bojkotovati rad Skupštine dok se ne riješi afera snimak“.milozasredinu2910

- To znači da će šta – biti odgovoran prema parlametnu u hodu od ulaska u zgradu parlamenta do blagajne kada treba da podigne platu i dnevnice a da će biti neodgovoran prema radu parlamenta kada treba da svrati u salu gdje se održavaju sjednice odbora ili plenarne sjednice. Ovo je tipično balkanska ili ako hoćete još direktnije crnogorska politička neodgovornost kojom se pokušava kreirati alibi za neodgovornost koju su im povjerili građani – rekao je Đukanović.

Govoreći o odnosu sa SDP-om i razlikama sa tom partijom, on je rekao da je na partiji Ranka Krivokapića šta će da učini.

- Jasno mi je da oni koji preporučuju SDP-u da napusti vlast su isti oni koji preporučuju meni da se povučem da bih mogao da sačuvam svoju slobodu. Poruka jednih i drugih je: 'Sklonite se jer bi i mi da uhvatimo jedan krug, 20 godina već čekamo priliku da dosanjamo svoj san i da osvojimo vlast u Crnoj Gori, potrošili smo dosta onog novca koji smo kao antiratni profiteri ostvarili, potrošili smo ga na kreiranju političkih monstruma koje imamo na crnogorskoj političkoj sceni, sad smo već u problemu održivosti tih medija - rekao je Đukanović.

Da li će se SDP voditi tim sugestijama, poručio je Đukanović, na njima je da odluče.

- Što se nas tiče, mi smo naredni za svakog. I da se sjutra dogode izbore nema sumnje da bi DPS bio najjača partija na crnogorskoj političkoj sceni - poručio je premijer.

Kad je riječ o KAP-u, Đukanović je ponovio da bi fabrika mogla opstane sa 500 zaposlenih. On je rekao da dijeli optimizam ministra finansija Radoja Žugića da će naredna godina, po pitanju konsolidacije budžeta, biti bolja.

Navodeći da imamo razloga da budemo zadovoljni kvalitetom i intenzitetom rada Vlade Crne Gore, premijer je rekao da imamo razloga da budemo zadovoljni i dinamikom pridruživanja.

Govoreći o rješavanju problema korupcije, Đukanović je kazao da Crna Gora ima kapaciteta da se nosi sa tim pitanjem.

- Pomno smo posvećeni tom pitanju. U susret ostvarenju tog cilja imamo smo napor koji je rezultirao promjenama Ustava - rekao je Đukanović, navodeći da to uslovljava efikasnost sudske vlasti.

foto: rtcg

Portal Analitika