Svijet

Objavljena povjerljiva dokumenta o NSA

2910spijuniranjeok
Š
ef američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper objavio je nekoliko tajnih dokumenata o programima praćenja koje je sprovodila američka Agencija za nacionalnu bezbjednost NSA, javlja španska agencija Efe.

Objavljena povjerljiva dokumenta o NSA
Portal AnalitikaIzvor

Većina dokumenata datira iz 2009. godine, ali ima materijala i iz 2011. U dokumentima se navodi da je američko Ministarstvo pravde naložilo prikupljanje podataka o razgovorima preko mobilnih telefona počevši od 2010.

U drugim materijalama navodi se da su NSA, Federalni istražni biro i Ministarstvo pravde obavijestili kongresmene o svojoj namjeri da povećaju prikupljanje metapodataka telefonskih razgovora, uključujući telefonske brojeve i vrijeme poziva, ali ne i njihov sadržaj.

Objavljivanjem ovih dokumenata, Klaper pokušava da ubjedi američke građane da programi NSA ne krše njihovo pravo na privatnost.

Prema materijalama koje je objavio bivši službenik Centralne obaviještajne agencije Edvard Snouden, NSA je pratila vlade mnogih evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Španiju i Francusku, kao i veliki broj običnih građana.

Portal Analitika