Društvo

MVPEI: Crna Gora uspješno sprovodi reforme na putu ka Alijansi

2810-nato
C
rna Gora je, u dosadašnjem procesu sprovođenja reformi na putu ka evroatlanskim integracijama, pokazala zavidan uspjeh, ocijenjeno je na predstavljanju Četvrtog godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Briselu.

MVPEI: Crna Gora uspješno sprovodi reforme na putu ka Alijansi
Portal AnalitikaIzvor

U tom gradu je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, održan sastanak Crne Gore sa zemljama članicama Alijanse, na kojem je predstavljen ANP.

Iz tog resora su pojasnili da je predstavljanjem Četvrtog ANP-a, Crna Gora započela novi ciklus u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP).

Dokument su predstavili generalna direktorica za NATO i politiku bezbjednosti iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Dragana Radulović i generalni direktor za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Ivan Mašulović, a sastankom je predsjedavao ambasador Trasivulos Stomatopulos.

»U dijelu diskusije, zemlje članice NATO su izrazile i snažnu podršku evroatlatnskim aspiracijama Crne Gore, uz ocjenu da smo u dosadašnjem procesu sprovođenja reformi pokazali zavidan uspjeh «, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Ocijenjeno je, da Četvrti ANP, oslikava jasne prioritete Crne Gore u narednom jednogodišnjem periodu, i posvećenost postizanju konkretnih rezultata u ključnim oblastima kao što su reforma odbrambenog i bezbjednosnog sektora, unapređenje vladavine prava i jačanje javne podrške za članstvo u NATO.

»Saveznici su posebnu pažnju posvetili sprovođenju javnog dijaloga u cilju jačanja podrške javnosti za članstvo Crne Gore u NATO«, naveli su iz Ministarstva.

Ponovljeno je, kako su dodali iz tog resora, da Alijansa ostaje privržena politici otvorenih vrata i individualnom pristupu proširenju i istakle da će dinamika pristupanja NATO savezu zavisiti od pokazanih rezultata.

»Posebno je pohvaljena aktivna uloga Crne Gore u regionu i jačanju dobrosusjedskih odnosa, kao i uspješno predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom, u okviru kojeg je pokrenuta inicijativa za jaču saradnju sa Baltičkom poveljom «, naveli su iz Ministarstva.

Kako su kazali iz tog resora, članice su istakle da visoko cijene učešće Crne Gore u ISAF misiji, i opredjeljenost da pruži doprinos i nakon naredne godine, „čime pokazuje da je pouzdan partner NATO u jačanju bezbjednosti na globalnom nivou“.

Portal Analitika