Društvo

MUP ne vodi centralni registar stanovništva

2810-MUP
V
ođenje Centralnog registra stanovništva u isključivoj je nadležnosti Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, a ne Ministarstva unutrašnjih poslova, pojasnili su iz MUP-a povodom prijave koju je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela protiv tog Ministarstva Agenciiji za zaštitu ličnih podataka.

MUP ne vodi centralni registar stanovništva
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode u saopštenju, iz MUP-a su reagovali pojašnjenjem nakon prošlonedjeljnih medijskih navoda da je MANS prijavio MUP zbog neprijavljivanja Agenciji matičnih registara stanovništva.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova prijavilo je sve svoje zbirke podataka Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Shodno Zakonu o centralnom registru stanovništva, vođenje Centralnog registra stanovništva je u isključivoj nadležnosti Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije“, navodi se u pojašnjenju MUP-a.

S obzirom na to da je Uprava policije organ u sastavu MUP-a, Ministarstvo je Agenciji dostavilo i podatke za zbirke podataka koje, shodno posebnim propisima, vodi UP, zaključili su u saopštenju.

 

Portal Analitika