Abiznis

Potpisam sporazum o saradnji privrednih komora Crne Gore i Amana

jordan
S
porazum o saradnji privredne komora Crne Gore i Amana potpisan je danas na poslovnom forumu crnogorskih i jordanskih privrednika, u okviru posjete predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića toj zemlji.

Potpisam sporazum o saradnji privrednih komora Crne Gore i Amana
Portal AnalitikaIzvor

Poslovni forum u čijem radu su, uz privrednike, učestvovali predsjednik Vujanović, predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, ministar ekonomije Vladimir Kavarić i ministar industrije i trgovine

Jordana Hatem Halwani, otvorio je predsjednik Komore Amana i senator Riad Saifi. On je ocijenio da je skup prekretnica u budućim odnosima privrednika dvije zemlje i da su već prepoznate brojne mogućnosti za uspješnu saradnju na obostranu korist.

U ime Privredne komore Crne Gore skup je pozdravio predsjednik Velimir Mijušković, izrazivši uvjerenje da postoje perspektive razvoja privredne saradnje dvije zemlje, uprkos razlikama u geografskom i regionalnom okruženju. On je kazao da postoje brojni razlozi i interesi za uspostavljanje kvalitetnih ekonomskih veza Crne Gore i Jordana, a posjeta predsjednika Vujanovića i razgovori na najvišem nivou daće snažan podsticaj tome, kao i njegova podrška ovom forumu.

- Naše dvije komore, koje imaju približno istu tradiciju, doprinos razvoju saradnje Crne Gore i Jordana daju i kroz potpisivanje Sporazuma o saradnji. Treba se nadati da će i na nivou dvije Vlade biti potpisani slični dokumenti – kazao je Mijušković.

Dodao je da su pojedina rješenja iz ekonomije Jordana primjenjiva na crnogorsku, pogotovo kada je riječ o privrednim zonama u toj zemlji.

Mijušković je naveo da su turizam, poljoprivreda i energetika strateške privredne grane u Crnoj Gori i govorio o njihovim potencijalima.

- Naš izbor je ekskluzivni turizam, a do sada smo uspjeli zainteresovati za ulaganja renomirane investitore i iz zemalja ovog dijela svijeta: Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Katara, Azerbejdžana i drugih. Poznato nam je da i Jordan iz godine u godinu bilježi rast u turizmu, pa cijenim da je prije svega razmjena znanja i iskustava dragocjena za obje zemlje. Osim toga, vjerujem i u mogućnost osnivanja zajedničkih preduzeća u ovoj oblasti – kazao je Mijušković.

On smatra da sagledavajući strukturu ekonomije obije zemlje, postoji evidentan prostor za saradnju kako kroz investicije, tako i kroz trgovinske odnose.

- Osnovni preduslov bolje ekonomske saradnje je kvalitetna saobraćajna povezanost. U tom dijelu važnim smatramo uspostavljanje odnosa naše najveće luke, Luke Bar, sa lukama u vašem regionu. Luke Bar pruža mogućnost uspostavljanja kvalitetne veze sa zaleđem Srednje i Jugoistočne Evrope, čime se tržište proširuje na skoro 200 miliona potrošača. Siguran sam da i vaša privreda u tome može vidjeti mogućnost za plasman svojih proizvoda – rekao je predsjednik Komore.

Predsjednik Crne Gore Vujanović je ukazao na veliki značaj i ulogu Privredne komore Crne Gore u uspostavljanju privredne saradnje sa stranim državama. Istakao je da dobri državni odnosi, potvrđeni u susretima sa najvišim jordanskim zvaničnicima - kraljem Abdulahom II i premijerom Abduhalom Ensurom, predstavljaju dobru osnovu za uspostavljanje uspješne ekonomske saradnje, kao i da su prepoznati njeni budući potencijali.

- Sporazum koji su potpisale privredne komore Crne Gore i Jordana predstavlja početni institucionalni okvir koji će omogućiti uspješnu saradnju ove dvije zemlje i predstavljati smjernice za to – rekao je predsjednik Vujanović.

 

Portal Analitika