Društvo

HRAPOVIĆ: Ugovor sa farmaceutskim kompanijama samo po cijenama koje određuje Fond

kenano0k2810
D
irektor Fonda za zdravstvo Kenan Hrapović kazao je da je raspisan javni poziv za nabavku ljekova i da će na njemu moći da učestvuju sve kompanije koje mogu da ispune uslove kada je u pitanju cjena i kvalitet.

HRAPOVIĆ: Ugovor sa farmaceutskim kompanijama samo po cijenama koje određuje Fond
Portal AnalitikaIzvor

Hrapović ističe da u narednom periodu Fond planira da formira maksimalne cijene ljekova i da će apoteke koje žele da potpišu ugovor sa Fondom morati da ispoštuju cijene koje su postavljene.

- Čekamo uredbu Vlade o maksimalnim cijenama ljekova i nakon toga ćemo raspisati javni poziv na koji će moći da učestvuju predstavnici svih kompanija koje se bave proizvodnjom i distribucijom ljekova. Kompanije će moći da potpisuju ugovore sa Fondom po cijenama koje određuje Fond. Takođe će trebati da budu ispunjeni kvaliteti koji određuju Fond i Ministarstvo zdravlja. To praktično znači da će u narednom periodu, kada sprovedemo sve te postupke, pacijent u svakoj apoteci u Crnoj Gori, bilo privatnoj ili državnoj moći da podigne lijek. Ta apoteka će da fakturiše za izdati lijek Fondu po cijenama koje je Fond definasao – rekao je Hrapović na marginama Nacionalne konferencije “Korupcija u zdravstvenom sistemu” koju je danas organizovao CEMI.

On je naglasio da će “na taj način ljekovi biti učinjeni maksimalno dostupnim za naše pacijente”.

- Ono na čemu uveliko insistiramo i na čemu radimo zajedno sa Agencijom za ljekove i Ministarstvom zdravlja je projekat spriječavanja krivotvorenja i ulazak krivotvorenih ljekova na teritoriju Crne Gore. To je veoma zbnačajan projekat za nas i na taj način ćemo spriječiti ulazak svakoga lijeka na teritoriju Crne Gore koji je krivotvoren.

To znači da će svaka kutija lijeka koji uđe u Crnu Goru imati svoju bar kod zaštitu tako da ćemo pratiti njegovu potrošnju od ulaska u Crnu Goru do krajnjeg korisnika – rekao je Hrapović.

On je istakao da kroz taj projekat planiraju da kontrolišu cijene ljekova u Crnoj Gori i da ih porede sa cijanama na svijetskom nivou.

- Apoteke mogu da formiraju cijene ljekova u iznosu koji god hoće ali da bi potpisale ugovor sa Fondom moraju da ispoštuju cijene koje mi nudimo. Te cijene će biti iste za sve na tržištu i ko god ima interesovanje da potpiše ugovor za distribuciju tih ljekova može da potpiše samo po onim cijenama koje odredi Fond – rekao je Hrapović.

 

Portal Analitika