Svijet

Bundestag uskoro raspravlja o američkom špijuniranju Merkel

2810-bundestag
N
jemački Bundestag će 18. novembra na posebnoj sjednici raspravljati o američkom špijuniranju, saopštio je danas jedan portparol poslaničkog kluba demohrišćana, prenose njemački mediji, navodeći da će aktivnosti američke obavještajne službe NSA, koja se sumnjiči da je špijunirala i samu kancelarku Angelu Merkel biti jedna od dvije tačke dnevnog reda.

Bundestag uskoro raspravlja o američkom špijuniranju Merkel
Portal AnalitikaIzvor

O ovoj posebnoj sjednici dogovorili su se, kako navode mediji, predsjednici poslaničkih klubova demohrišćana Volker Kauder i socijaldemorkata Frank-Valter Štajnmajer, a sjednicu su zahtijevale opozicione partije Zeleni i Ljevica.

Saznanje da su amerikanci, izgleda, špijunirali i samu Merkel, izazovalo je ogorčenost u Berlinu, a ogromna većina Njemaca, njih više od tri četvrtine, želi sada da se američki predsjednik Barak Obama izvini njihovoj kancelarki, pokazala je anketa Emnid-Instituta, po kojoj čak 76 odsto Njemaca očekuje takav potez od šefa Bijele kuće.

Svega 16 odsto Njemaca smatra da izvinjenje nije nužno, njih 60 odsto vjeruje da će ova špijunska afera nanijeti veoma veliku ili veliku štetu američko-njemačkim odnosima, dok 36 odsto, međutim, smatra da neće ili da će samo lako narušiti bilateralne odnose.

Bez obzira na aferu špijuniranja, više od polovine Njemaca, njih 53 odsto, smatra Amerikance za dobre saveznike, a 39 odsto misli suprotno.

Tekst: blic.rs; foto: efsa.unsa.ba

Portal Analitika