Ostalo

SP u snukeru se seli u Kinu?

2810snuker
E
ngleski igač snukera Džimi Vajt ocijenio je da je neizbježno da se Svjetsko prvenstvo u snukeru "preseli" iz Šefilda u Engleskoj u Kinu, prenose sportski portali.

SP u snukeru se seli u Kinu?
Portal AnalitikaIzvor

Svjetsko prvenstvo u snukeru se od 1977. godine održava u Šefildu, u Krusibl teatru u Engleskoj.

"Želio bih da se Svjetsko prvenstvo zauvijek održava u Šefildu, ali će se jednoga dana 'preseliti' u Kinu. To će se dogoditi", rekao je Vajt, šestostruki finalista svjetskih prvenstava za Bi-Bi-Si.

Pet od 11 velikih turnira koji se boduju za svjetsku rang listu se održavaju u Kini, kao i manji turniri u sklopu Azijske turneje.

Kineski igrači su posljednjih godina ostvarili zapažene rezultate. U septembru je Đu Reti postao prvi amaterski igrač koji je osvojio jedan turnir u sklopu Azijske ili Evropske turneje, a četvorica kineskih igrača su prošle godine učestvovala na Svjetskom prvenstvu.

Ding Đunhui je osvojio osam velikih turnira u karijeri, a pobjedama na Mastersu u Šangaju u septembru i Otvorenom prvenstvu Indije početkom mjeseca, popeo se na četvrto mjesto na svjetskoj rang listi.

"Ljudi u Kini vole snuker. Kada odemo tamo uvijek nas fantastično dočekaju. Ali, ako Ding nastavi da igra kao do sada, neizbježno je da Kina bude domaćin Svjetskog prvenstva", rekao je 51-godišnji Vajt, koji se smatra najboljim igračem snukera koji nikada nije bio svjetski šampion.

Predsjednik Svjetske snuker federacije Beri Hern odbacio je Vajtove tvrdnje i rekao "da se to neće desiti dokle god je živ".

"Kao što se Vimbldon neće igrati u Americi, tako se ni Svjetsko prvenstvo u snukeru neće preseliti u Kinu. Ja sam predsjednik Snuker federacije i ja donosim odluke, tako da nije neizbježno da će se Svjetsko prvenstvo igrati u Kini. To se neće desiti dokle god sam živ", rekao je Hern.

Hern je rekao da će Svjetsko prvenstvo ostati u "kući snukera".

"U više navrata sam jasno rekao da je Svjetsko prvenstvo tradicionalno britanski događaj, kao Vimbldon. Sve dok budemo imali podršku Bi-Bi-Sija i drugih sponzora, turnir nikada neće biti premješten iz Krusibla", rekao je on.

Aktuelni svjetski šampion u snukeru je Roni O'Saliven.

B92

Portal Analitika