Društvo

Ugovor o saradnji Fondacije Njegoš i Nacionalnih parkova

parkoviok
P
redsjednik"Fondacije Petrović Njegoš" princ Nikola Petrović Njegoš i direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Zoran Mrdak potpisali su danas Ugovor o saradnji, a prvi u nizu zajedničkih projekata biće rekonstrukcija osmatračnice – tornja za posmatranje ptica, saopšteno je iz Nacionalnih parkova.

Ugovor o saradnji Fondacije Njegoš i Nacionalnih parkova
Portal AnalitikaIzvor

Priprema projekta pod nazivom „Informacioni centar za edukaciju i promociju Skadarskog jezera“ rađena je u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, koja je stalni partner Fondacije Petrović Njegoš i projekat je dijelom podržan od Fondacije Princa Alberta II.

Direktor NPCG Zoran Mrdak, nakon potpisivanja ugovora, kazao je da je posebna čast za Nacionalne parkove Crne Gore to što je prvi program Fondacije na nacionalnom nivou upravo ovaj koji pomaže Skadarsko jezero.

„Veoma je značajno što je prvi Nacionalni park koji podržava vaša Fondacija Skadarsko jezero. Sam podatak da na prostoru parka ima 60 spomenika prirode od kojih je većina neraskidivo povezana sa istorijom Crne Gore, u stvari govori da je ovo bilo pravo mjesto da vaša Fondacija počne sa podrškom crnogorskom društvu“, rekao je on.

Pored rekonstrukcije tornja za posmatranje pelikana u blizini specijalnog rezervata prirode Pančeva oka koje je jedino mjesto gdje gnijezde pelikani u Crnoj Gori, radiće se na izradi informativnih materijala, ali i na ustanovljenju Dana palikana koji će biti tradicionalan i koji će cjelokupnom crnogorskom društvu ukazati na značaj te životinjske vrste, kao i značaj zaštite prirode uopšte.

Direktor Zoran Mrdak je naveo da će se kroz taj projekat osavremeniti infrastruktura potrebana za zaštitu te vrste.

„Nadam se da će i u budućnosti vaša fondacija iznaći želje, interesa i finansijskih mogućnosti da budemo partneri jer crnogorski NP zahvataju 10 odsto, možda najljepše teritorije naše države“, poručio je on.

Princ Nikola Petrović Njegoš kazao je nakon potpisivanja ugovora da je ovo prvi put da se uključi u konkretne akcije u mjestu koje obožava i koje je jedno od najljepših pejzaža u Crnoj Gori. On je kazao i da građani moraju biti svjesni i čuvati životnu sredinu. Princ je najavio i mogućnost saradnje sa drugim fondacijama koje bi pomogle očuvanje životne sredine u Crnoj Gori.

 

 

 

Portal Analitika