Abiznis

EBRD: 75 miliona kredita za energetsku efikasnost na Balkanu

2810ebrdlogook
E
vropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi finansijski okvir od 75 miliona eura za održivu energetsku efikasnost na području zapadnog Balkana (WeBSEFF II), koji će pomoći bolje korišćenje i očuvanje energije u regionu, saopšteno je danas iz banke, javlja Tanjugbiz.

EBRD: 75 miliona kredita za energetsku efikasnost na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Finansijski okvir u vrijednosti od 75 miliona eura je dizajniran da obezbjedi kreditne linije lokalnim bankama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji za dalje kreditiranje privatnih i opštinskih korisnika investicija u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Projekat je trenutno u prvoj fazi i pokrenut je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.

Program kombinuje neophodno dugoročno finansiranje sa tehničkom ekspertizom, što predstavlja dve ključne komponente koje je često teško obezbjediti.

WeBSEFF II je dio regionalnog programa za energetsku efikasnost za zemlje zapadnog Balkana, koji je takođe dio zajedničke inicijative za Investicioni okvir zapadnog Balkana i EBRD-a.

Pod ovim programom, Evropska unija podržava WeBSEFF II sa 11,5 miliona eura bespovratnih sredstava za programe tehničke saradnje i investicionih podsticaja za korisnike kredita u vidu besplatnih konsultacija i savjeta, kao i besplatne revizije energetske potrošnje.

Region zapadnog Balkana ima veliki neiskorišćeni potencijal za ulaganja u energetsku efikasnost, mada brojne prepreke na tržištu i dalje postoje. WeBSEFF II je dizajniran za rješavanje ovih pitanja, a u skladu sa ciljevima zemalja učesnica koji su zacrtani u “Nacionalnim planovima za energetsku efikasnost”, koji takođe daju značajnu ulogu javnom sektoru.

Ključni ciljevi su maksimalno iskorišćenje potencijala za uštedu energije, otvaranje novih tržišta i obezbjeđivanje efikasne i uspješne alokacije sredstava.

 

Portal Analitika