Politika

SDP: Na Cetinju voditi odgovornu socijalnu politiku

fotook
S
ocijaldemokratska partija će insistirati da nova lokalna vlast Cetinja vodi odgovornu socijalnu politiku, zasnovanu na principima humanosti i solidarnosti, saopšteno je iz SDP-a Cetinja.

SDP: Na Cetinju voditi odgovornu socijalnu politiku
Portal AnalitikaIzvor

Socijalna pravda i human odnos lokalne zajednice prema svim pojedincima moraju biti osnov socijalne politike nove lokalne vlasti. Posebnu pažnju ćemo posvetiti podršci porodicama sa troje i više djece, definišući naknade za treće dijete, kao što je to slučaj u brojnim, socijalno odgovornim, gradovima u regionu. Na ovaj način želimo uticati na promjenu demografske strukture koja je u ovom trenutku veoma loša i pokazuje značajno starenje lokalne populacije i drastično smanjenje broja novorođenih. Tome moramo stati na put, jer podaci dobijeni na poslednjem popisu opominju, a drastično smanjeni broj djece koja se upisuju u prvi razred osnovnih škola zahtijeva odlučnu reakciju lokalne uprave i hitne mjere u oblasti socijalne politike. Takođe, posebnu pažnju ćemo usmjeriti na poboljšanje položaja socijalno najugroženijih djelova stanovništva i u tom smislu ćemo kreirati posebni fond namijenjen podršci onima kojima je pomoć najpotrebnija. Na ovaj način ćemo finansirati i nabavku udžbenika za djecu iz socijalno najugroženijih domaćinstava. Penzioneri i stara lica sa niskim primanjima će biti predmet naše posebne pažnje i u tom smislu ćemo unaprijediti programe geronto domaćica i inicirati nove koji će imati za cilj da se ove kategorije stanovništva osjećaju podržanim i uvaženim. Vodićemo socijalno odgovornu politiku i na pravi način tretirati probleme osoba sa invaliditetom unapređujući njihov položaj, prilagođavajući javnu infrastrukturu njihovim potrebama, uporedo stvarajući preduslove za njihovo zapošljavanje i punu integraciju u lokalnu zajednicu. Iniciraćemo usklađivanje radnog vremena vrtića i produženog boravka u školama sa radnim vremenom zaposlenih roditelja, posebno vodeći računa o potrebama samohranih majki i djece bez roditeljskog staranja.

Poseban segment naše socijalne politike biće trajno i održivo rješavanje problema romske populacije koja živi na Cetinju. Radićemo na njihovoj punoj socijalizaciju i stvaranju osnovnih za život, a posebnim stimulansima ćemo podržavati njihovo zapošljavanje.

Sigurni smo da buduća lokalna vlast mora biti socijalno odgovorna i solidarna, u kontinuitetu pokazujući brigu o svim socijalnim kategorijama, bez obzira na političku i drugu pripadnost. Partijski interesi i političko opredjeljenje nikada neće biti uslov bilo koje vrste socijalne pomoći i podrške. Socijalna davanja će u lokalnom budžetu imati poseban prioritet i neće se moći dogoditi da sredstva potrošena na reprezentaciju, gorivo i putne troškove budu veća nego socijalna davanja i sredstva namijenjena podršci licima kojima je ona najpotrebnija. Ovakav pristup biće temelj naše buduće politike, jer najugroženiji građani Cetinja zaslužuju odgovorniji i bolji odnos, navodi se u saopštenju Ivana Gazivode, Ivana Ivanovića i Milice Vukotić.

 

 

Portal Analitika