Zanimljivosti

Naučnici najavili: Uskoro rijetko hibridno pomračenje Sunca

2710Pomracenje
A
stronomi s nestrpljenjem očekuju rijetko hibridno pomračenje Sunca koje će 3. novembra moći lijepo da se vidi i prati širom svijeta – od Kariba i istočnih obala SAD-a, preko južne Evrope do Afrike i Bliskog istoka.

 

Naučnici najavili: Uskoro rijetko hibridno pomračenje Sunca
Portal AnalitikaIzvor


Pomračenje Sunca može biti potpuno ili djelimično. Potpuno nastaje kada je Mjesec na svojoj eliptičnoj putanji bliže Zemlji, pa njegov disk skroz pokrije Sunce. Kada je Mjesec dalje, njegova prividna površina je manja pa ne uspjeva potpuno da pokrije Sunce već se vidi Sunčev spoljašnja ivica, odnosno prsten.



Što je hibridno pomračenje?

Hibridno pomračenje nastaje kada je Mjesec na takvoj udaljenosti da se iz nekih krajeva, zbog zakrivljenosti Zemlje, vidi prstenasto, a iz drugih potpuno pomračenje. Na djelovima putanje na kojima se očekuje potpuno pomračenje, doline, odnosno udubljenja na profilu Mjeseca propustiće svjetlost Sunca tako da će nastati sjajne tačke u Sunčevoj atmosferi, tzv. kromosferi. Na drugom dijelu putanje na kojem se očekuje prstenasto pomračenje, planine na Mjesecu će pokriti djelove prstena tako da će on izgledati isprekidano.



Pogledajte kako je proteklo pomračenje Sunca u 2011. godini:

 

 

foto: alas.matf.bg.ac.rs

Portal Analitika