Zanimljivosti

Nevjerovatno: Na svijetu do sada detonirano 2.056 atomskih bombi

2710Eksplozije
Č
ovjek nikako da nauči. Čak i poslije prve probe atomske bombe u SAD i bacanja dvije na Japan 1945. godine, svjetske sile detonirale su još 2.053 nuklearne bombe. Tokom 50-ih i 60-ih, kako je svijet sve više tonuo u Hladni rat, nuklearne detonacije dešavale su se skoro svakog mjeseca.

Nevjerovatno: Na svijetu do sada detonirano 2.056 atomskih bombi
Portal AnalitikaIzvor


Odkad su Sjedinjene Američke Države isprobale prvu atomsku bombu u bazi Novom Meksiku 16. jula 1945. godine, do danas je na planeti detonirano 2.056 atomskih bombi.



Poslije bačenih bombi na Hirošimu i Nagasaki u avgustu 1945. godine, prošlo je godinu dana kako nijedna nije detonirana. Ali, tokom 50-ih i 60-ih, kako je svijet sve više tonuo u Hladni rat, nuklearne detonacije dešavale su se skoro svakog mjeseca.



Nevjerovatnu cifru od 2.056 detonacija atomskih bombi možda je najbolje ilustrovao japanski umjetnik Isao Hašimoto, koji je napravio video u kojem je na svjetskoj mapi prikazao ko je sve, kada i gdje testirao svoj nuklearni arsenal.



Detonacije atomskih bombi u Hirošimi i Nagasakiju


Hašimoto kaže da je cio projekat uradio kako bi pokazao prave razmjere i uzaludnost atomskog oružja.



Video počinje prvom probom SAD u državi Novi Meksiko, a posebna pažnja posvećena je eksplozijama u Hirošimi i Nagasakiju.



Poslije prve tri detonacije video prikazuje svjetsku mapu, a svaki put kada je neka država isprobala atomsku bombu zasvijetli tačkica određene boje na mjestu gdje je detonirana.



Nevjerovatni video prikazuje da je SAD do 1998. godine detonirala 1.032 bombe, SSSR 715, Francuska 210, Velika Britanija i Kina po 45, Indija četiri i Pakistan dvije.



Pošto je japanski umjetnik obradio period do 1998. godine, u video i statistiku nisu uključene tri detonacije koje je Sjeverna Koreja sprovela od 2006. godine do danas.

 

tekst i foto: rts.rs

Portal Analitika