Region

Split: Plaćali maloljetnim djevojkama za seks

2710split
S
plitski preduzetnici L. M. (64) i S. G. (51) biće, proglasi li ih sud krivima, prvi u Hrvatskoj osuđeni kao klijenti prostitutki. Oni su, piše Jutarnji list, privedeni ovih dana, zajedno s Ivicom Jurišićem, vlasnikom splitske modne agencije Kristina.

Split: Plaćali maloljetnim djevojkama za seks
Portal AnalitikaIzvor

On se tereti da je u barem jednom navratu djevojci od 17 godina pronašao “klijenta”, zasad nepoznatog muškarca, s kojim je za novac spavala u jednom hotelu. Njima se na teret stavlja da su u po tri navrata spavali s dvije 17-godišnjakinje, i to za novčanu naknadu. Seksualni odnosi odvijali su se u stanovima, te u jednoj vikendici na području Splita i okoline. Djevojke su usluge naplaćivale između 500 i 1.000 kuna, a radilo se o klasičnom i oralnom seksu.

Uz to, istražioci su utvrdili da su preduzetnici djevojke odvodili na večere, te im poklanjali sitnice poput parfema ili odjevnih predmeta.

Upravo u tom je najzanimljiviji dio slučaja. Naime, da je stvar ostala samo na večerama ili poklonjenim sitnicama, krivičnog djela ne bi bilo. No, od 1. januara 2013. godine na snazi je izmijenjeni Krivični zakon koji predviđa kaznu od pola godine do najviše pet godina za onoga ko polno opšti s osobom starijom od 15, a mlađom od 18 godina, te za to plati.

Da su prostitutke imale svega nekoliko mjeseci više, niko ne bi bio kazneno prijavljen, a policija bi se bavila samo djevojkama, i to kroz prekršajnu prijavu za prostituciju.

Čini se kako su oni toga itekako svjesni, jer su pred tužiocima djelo donekle poricali, a donekle pokušali objasniti tako da nisu imali pojma kako su djevojke maloljetne.

Iako u šturom saopštenju splitskoga Županijskog državnog odvjetništva štošta nije pojašnjeno, čini se kako su preduzetnici u prvi kontakt sa srednjoškolkama stupili još prošle godine, kada su one imale 16 godina. Nije jasno ko je inicirao kontakt, odnosno, ko je preduzetnike upoznao s djevojkama, no oni su se nastavili družiti. Odlazili su na večere, a od jula do oktobra, prema prijavi, svaki od njih imao je tri seksualna odnosa s njima. Posljednji se dogodio samo nekoliko dana prije nego što su uhapšeni.

L. M. tako je sa 16-godišnjakinjom stupio u kontakt tokom avgusta 2012. i to, navodi ŽDO, “radi korištenja njenih seksualnih usluga, premda je znao za njenu dob”. Preduzetnik djelo nije ponavljao do oktobra ove godine, kada se obratio objema djevojkama, tada 17-godišnjakinjama i spavao s njima, te im platio tu uslugu iako je, navodi se, znao za njihovu maloljetnost.

S. G. u priči se pojavio tek ove godine, i to krajem jula. No, otada do oktobra s djevojkama je spavao triput.

Pitanje je koliko bi njihov odnos trajao da se u cijelu priču nije umiješala policija koja je već duže vrijeme pratila rizično ponašanje dviju maloljetnica. Danima su prisluškivali razgovore svih uključenih u slučaj, i zaključili kako imaju dovoljno materijala za podizanje krivične prijave, što su i učinili u saradnji s Državnim odvjetništvom.

Neslužbeno se saznaje da su preduzetnici bili šokirani kada su saznali da su uhapšeni, te kako će protiv njih biti podnesena prijava. Obojica su vrlo uspješni poslovni i porodični ljudi, roditelji i oženjeni muškarci, te je za njih ovo vrlo nepovoljna situacija.

Jedan od njih, S. G., često se spominjao kao blizak prijatelj bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, a u tekstovima o Kerumovom životu nerijetko se isticalo kako gradonačelnik baš od njega posuđuje novac kada ga izgubi u kockarnici.

foto: apartment-colori.com

Portal Analitika