Abiznis

Hrvatska će dati saglasnost za postavljanje energetskog kabla

2710podvodnikabal
H
rvatska će dati saglasnost za postavljanje energetskog kabla između Crne Gore i Italije preko njene teritorije, nakon završetka seizmoloških istraživanja i mapiranja trase, saopšteno je na energetskoj konferenciji lidera jugoistočne Evrope, kojoj su prisustvovali predstavnici crnogorske Liberalne partije .

Hrvatska će dati saglasnost za postavljanje energetskog kabla
Portal AnalitikaIzvor


Iz Liberalne partije je saopšteno da je tokom dvodnevne konferencije u Osjeku, hrvatski ministar ekonomije Ivan Vrdoljak, podmorski kabl naveo kao jedno od bitnih pitanja koje povezuje Hrvatsku i Crnu Goru i najavio da će seizmološka istraživanja i mapiranja trase biti završeno tokom prve polovine naredne godine, javlja Mina.



Konferenciji, pod nazivom Širenje saradnje u oblasti energetike u jugoistočnoj Evropi, koja je završena u subotu, prisustvovali su predsjednik i potpredsjednik Liberalne partije Crne Gore, Andrija Popović i Satka Hajdarpašić. Konferenciju je organizovala Mreža liberalnih stranaka jugoistočne Evrope (LIBSEEN), uz podršku VVD-a, liberalne stranke Holandije.



Na konferenciji je zaključeno da je saradnja u oblasti energetike od krucijalnog značaja za države Balkana, imajući u vidu tekuće i buduće zajedničke strateške projekte u okvirima postojećih potpisanih memorandum, zaključeno je



„Takođe, još jednom se kao primjer dobre saradnje pomenuo projekat jonsko-jonskog plinovoda (IAP) i da bi izrada sveobuhvatne studije izvodljivosti trebalo da bude biti završena tokom naredne godine”, navedeno je u saopštenju LP.



Na skupu je bilo riječi i o značaju obnovljivih izvora energije, novim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, kao i evorpskim fondovima koji podržavaju projekte promovisanja energetske efikasnosti u državama kandidatima, koji bi značajno mogli unaprijediti ovu oblast u Crnoj Gori.



Na ovu temu predsjednik Liberalne partije je rekao da liberali u Crnoj Gori ostaju privrženi prije svega ideji Crne Gore kao ekološke države, što samim tim podrazumijeva sve više oslanjanje na korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije, kojima Crna Gora raspolaže u velikom broju, a sa druge strane liberali stavljaju akcenat na promociju energetske efikasnosti tokom korišćenja konvencionalnih izvora energije.



Pomenuti su i komentarisani događaji koji su obilježili javni i politički život u zemljama članicama LIBSEEN-a, gdje je pored predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, posebnu pažnju u regionu privuklo i organizovanje prve Parade ponosa u Podgorici.



Popović je istakao da su crnogorske institucije pokazale spremnost da suzbiju svaki vid diskriminacije i da u Crnoj Gori niti jedan građanin neće više živjeti u strahu zbog svoje posebnosti i da Liberalna partija Crne Gore ostaje posvećenja borbi za unapređivanje vladavine prava i ljudskih prava u Crnoj Gori.

foto: rtcg.me

Portal Analitika